eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Mercedes-Benz CLA gépkocsi a gyártósoron a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. március 25-én. A gyárban három éve kezdték meg a B-osztályú, 2013-ban a CLA, majd 2015-ben a CLA Shooting autók gyártását.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Figyelmeztető sztrájkot tartanak a kecskeméti Mercedes-gyárban

Az alapbéremelés mellett cafeteriát, bejárási támogatást és szabadságot is követelnek.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél működő MBMH Vasas Alapszervezetének tagjai és a munkavállalók figyelmeztető sztrájkot tartanak a kecskeméti telephely 3 szervezeti egységénél (présüzem, fényezőüzem, összeszerelőüzem) 2024. március 13-án 15 és 17 óra között a 2024. évi bérköveteléseikért − írják a közleményükben.

2023. októbere óta tizennégy bértárgyalási fordulóra került sor, azonban a mai napig nincs bérmegállapodás 2024. évre. Sőt, a munkáltató ahhoz sem járult hozzá, hogy a cégnél dolgozó munkavállalók megismerjék a bérajánlatát – olvasható a közleményben. 2024. február 26-án megalakult a sztrájkbizottság. Az MBMH Vasas Alapszervezet követelései:

  • 14 százalékos alapbéremelés 2024-re
  • 12 százalékos alapbéremelés 2025-re
  • Mindkét évben 600 ezer forint cafeteria kifizetés
  • A vakáció juttatás 600 ezer forintra emelése
  • kilométerenként 40 forintos bejárási támogatás
  • 8 nap szabadság, amivel a munkavállalók rendelkeznek
  • 2025-ben egyszeri bruttó 250 ezer forintos kifizetés
  • 2026-ban egyszeri 500 ezer forintos kifizetés
  • A Munka Törvénykönyve által a szakszervezet részére biztosított munkaidő-kedvezmény mértékén felül 20 százalék munkaidő-kedvezmény biztosítása.

A Sztrájkbizottság és a szakszervezet várják a munkáltató új ajánlatát, és javaslatát a következő tárgyalás időpontjára.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a gyár aktív munkavállalói áprilisban egymilliós jutalmat visznek haza, ugyanis a cég közvetlen részesedést biztosít dolgozóinak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×