eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ismét bankot bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Polgári Bankra, mivel - a felügyelet korábbi többszöri kötelezése ellenére - a banknak továbbra sincs olyan szűrési technikája, szabályrendszere és támogató IT eszköze, amivel ki tudja szűrni a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek valamennyi szokatlan tranzakcióját.

Az MNB közleménye szerint a bank elmulasztotta a felügyelet által előírt belső ellenőrzési vizsgálat lefolytatását is. A feltárt problémák ugyanakkor nem érintik az intézmény megbízható működését - tették hozzá.

A Polgári Bank az MNB által előírt tavaly őszi határidőre olyan - csak részben automatikus - szűrőrendszert vezetett be, amely nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi feltételeknek. Nem rekonstruálható utólagosan a kiszűrt ügyfél/ügylet elemző és értékelő folyamata, valamint az sem, hogy ennek nyomán történt-e bejelentés a pénzmosásgyanús ügyleteket vizsgáló Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodának - indokolta a döntést az MNB.

Az MNB 2024. évi határnapokkal kötelezte a Polgári Bankot az automatikus szűrőrendszer kialakítására és annak monitorozására vonatkozó intézkedések megtételére, továbbá az arról való adatszolgáltatásra is. A felügyelet 10 millió forint felügyeleti bírságot is kirótt a hitelintézetre. Súlyosbító körülménynek minősült, hogy a bank az ismételt mulasztást a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzés egyik legfontosabb területén követte el. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a hitelintézet előrelépést tett belső, részben automatizált IT szűrőrendszere bevezetésével - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×