eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Szivárvány ível egy öntözés alatt álló borsótábla felett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári határában 2009. május 13-án. A környéken áprilisban átlagosan mindössze négy milliméter csapadék hullott, az ezt megelőző kettő hónapban is csak alig több mint tíz milliméter. A növénytermesztéssel foglalkozó tiszavasvári Pentaker Kft. a művelése alatt álló hétszáz hektárból háromszázat tud folyamatosan öntözni. Egy alkalommal háromszáz köbméter vizet juttatnak egy hektárra, ami a párolgási veszteséget nem számítva harminc milliméter csapadéknak felel meg. Ennek költsége hektáronként tizenötezer forint.
Nyitókép: Balázs Attila

Az uniós gazdák tiltakozása miatt meghátrált az Európai Bizottság

Hat ország agrárkamarája - köztük a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - tiltakozik az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen - közölte a NAK a Visegrádi Csoport agrárkamaráinak kibővített találkozója után.

Az agrár kamarák arra szólítják fel a brüsszeli döntéshozókat, hogy ne tegyék tönkre Európa mezőgazdaságát, "fejezzék be az európai gazdák ellehetetlenítését". Az ukrajnai importdömping megállítása érdekében pedig a V4 országok agrárkamarái közös tüntetést terveznek február 22-én a szlovák-lengyel-cseh közös határnál - írták.

A tájékoztatás szerint a visegrádi csoport agrárkamaráinak kibővített találkozóján hétfőn és kedden a Varsó melletti Otrebusyban részt vettek a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, a Litván Mezőgazdasági Kamara és a Lettországi Mezőgazdasági Szervezetek Együttműködési Tanácsa képviselői, az ülésen jelen volt Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa is.

A közleményben rámutattak, hogy az Európai Unió gazdálkodói a növekvő termelési költségek, az ukrajnai háborúból eredő bizonytalanság miatt nehézségekkel küzdenek.

Az uniós intézményektől támogatást, és nem nehezítéseket várnak - tették hozzá.

A NAK közleménye szerint a találkozón a mezőgazdasági biztos beszélt arról, hogy a Közös Agrárpolitika keretében működő krízisalap emelésére van szükség, akár más forrásból is. Ez hatékonyabb segítség lehetne a kritikus piaci helyzeteknél - fogalmazott.

Az ukrán áruk kereskedelmének és exportjának megkönnyítése - amelyen az Európai Bizottság dolgozik - nem járhat negatív következményekkel az EU egyes ágazataira, illetve mezőgazdasági piacaira. Olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek hatékonyan védik az uniós tagállamok piacait, különösen a frontvonalban lévő országokét - írják a közleményben.

Felidézték, hogy az Európában folyamatosan tiltakozó gazdálkodók konkrét és működőképes megoldásokat követelnek Brüsszeltől az agrárágazat számára. A gazdálkodók a klímaváltozással, a gazdaságok versenyképességével, a jövedelmekkel, az adminisztratív terhekkel és a generációs megújulással kapcsolatos kihívásokat emelik ki. Közleményben a NAK hangsúlyozza: a mezőgazdaság döntő szerepet játszik az élelmezésbiztonságban,

meg kell erősíteni a mezőgazdaság pozícióját az EU-ban.

Minden szükséges intézkedést meg kell tenni annak biztosítására, hogy az EU további bővítése ne eredményezze a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének csökkenését, a vidéki területek elnéptelenedését és a mezőgazdasági tevékenységek felhagyását a tagállamokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×