eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Gothenburg, Sweden - September 23, 2019: Rear view of Tesla model S trunk in Heden
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Nem enged a német követelésnek a Tesla

Az amerikai Tesla elektromos autógyártó kategorikusan elutasította a szakszervezetek követelését a kollektív szerződés megkötésére a Berlin melletti üzemében.

„Gyorsan és felesleges bonyodalmak nélkül keresünk megoldásokat dolgozóink problémáira, hogy így a változások lényegesen gyorsabban valósulhassanak meg” – mondta André Thierig gyárigazgató a dpa hírügynökségnek. Hozzátette, hogy az intézkedéseket rendszeresen felül fogják vizsgálni.

Elmondta, hogy a Tesla kollektív szerződés nélkül is a munkavállalóknak juttatható előnyöket tartja szem előtt. Az üzemben kollektív szerződés nélkül is olyan juttatási struktúrát vezettek be, amely a régióban, de az iparágban magában is példa nélkül áll. Ezek közé tartozik az elektromos járművek ingyenes töltése, az ingyenes dolgozói busz- és vonat ingajárat, támogatás a Németország egész területén használható vonatjegyekre és kerékpárok bérlésére.

A kollektív munkaszerződésekben a munkáltatók és a szakszervezetek többek között a bérezésről és a munkaidőről állapodnak meg. A német szakszervezeti szövetség, a DGB szerint Németországban egyre kisebb a kollektív szerződések lefedettsége.

Jörg Steinbach brandenburgi gazdasági miniszter kijelentette, hogy kitart a kollektív szerződés megkötésének követelése mellett a grünheidei Tesla-üzemben. „Természetesen jó lenne, ha az IG Metall és a Tesla meg tudna állapodni a kollektív munkaszerződésben, vagy legalábbis tárgyalnának róla. Ez mindkét fél számára számos előnnyel járna” – mondta Steinbach a dpa-nak.

Michaela Schmitz, a Tesla dolgozóit képviselő üzemi tanács vezetője viszont ellenzi a szakszervezetek bevonásával történő kollektív tárgyalásokat. „Mi közel állunk a munkavállalókhoz” –mondta Schmitz a dpa-nak. „A mozgásterünket szűkítené be a külső befolyás. Másfél év alatt 18 százalékos béremelést tudtunk elérni a termelés területén kollektív szerződés nélkül is” – tette hozzá.

Saját bevallása szerint a Tesla évente több mint 250 ezer elektromos járművet gyárt Grünheidében, mintegy 11 500 alkalmazottal. Az üzem bővítés előtt áll.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×