eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Close up image of assorted gold ingots and gold coins. Getty Images
Nyitókép: Anthony Bradshaw/Getty Images

Nemcsak az ára, hanem a gazdasági szerepe is nő az aranynak

Folyamatosan emelkedik az arany ára és a külkereskedelemben is egyre nagyobb a szerepe. De vajon a világkereskedelem viaszatér-e az aranystandard rendszeréhez? Erről kérdezte az InfoRádió a Conclude Befektetési Zrt vezérigazgatóját.

Juhász Gergely szerint az arany ára már többször meglódult, és hosszabb távon akár még a jelenlegi 2100 dolláros unciánkénti árnál is magasabb lehet. A rövid távú növekedésnek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed volt az oka. A pénzintézet egyik vezetője ugyanis arról beszélt, hogy esetleg a kamatemelési ciklusnak vége lesz. Erre megindult felfelé az arany ára is. "Míg korábban a biztonságpolitikai helyzet változása volt árfelhajtó, mostanra mind az ukrajnai, mind pedig a gázai háború ilyen hatásai már elmúltak" – vélekedett a befektetési szakértő.

Azt is elmondta, hogy a Conclude becslése szerint ennél még magasabb is lehet az árfolyam. Öt-hét éves távlatban akár a 4500-4800 dolláros unciánkénti ár sem elképzelhetetlen, míg két-három éven belül a 2500-2800 dolláros árfolyam lehet reális. A szakértő azt is elmondta, hogy

az arany árának emelkedése összefügg gazdasági szerepének erősödésével is.

"A világ eléggé megváltozott körülöttünk. A geopolitikai szembenállás, az hogy a világ blokkokra töredezett szét, az aranypiacon is érezteti a hatását" – hangsúlyozta Juhász Gergely. Mint mondta, a kereskedés súlypontja mindinkább Indiába és Kínába helyeződik át, a távol-keleti, valamint az orosz jegybank pedig az aranytartalékok felhalmozásába kezdett. Mindez arra utal, hogy sokan a dollár hegemóniájának megszűnésére számítanak, és ezért egy olyan pénzügyi rendszer felállításán munkálkodnak, amelyben az arany is szerepet kaphat majd.

A Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt, hogy az úgynevezett BRICS országok (vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) egymás közti elszámolásaiban már megjelent az arany. Vannak olyan üzletek, amelyeket aranyban számolnak el, miután megrendült a dollárral szembeni bizalom. Így nagyon is elképzelhető, hogy az arany egyfajta elszámolási devizává válhat bizonyos üzletkötésekben. Ugyanakkor Juhász Gergely úgy vélte: miközben egyre nő a nemesfém jegybanki tartalékképző szerepe, arra azért mégsem kell számítani, hogy újra aranystandardra álljon át a világ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Megtorlást tervez Izrael hadserege, Amerika tagadja az offenzíváról szóló hírt - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Megtorlást tervez Izrael hadserege, Amerika tagadja az offenzíváról szóló hírt - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 07:40
×
×
×
×