eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter: itt a bizonyíték, hogy hazánk stabilitása felértékelődött

A ZF német autóipari beszállító 24 milliárd forintos beruházással több mint 300 új munkahelyet hoz létre Kecskeméten és Debrecenben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy a német tulajdonú ZF Chassis Modules Hungary Kft. lengéscsillapítókat, továbbá első- és hátsótengelyeket fog gyártani a BMW debreceni és a Mercedes kecskeméti üzemében 2025-től előállítandó elektromos autók számára.

A projekt értéke 24 milliárd forint, amihez az állam 2,4 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve 313 új munkahely létrejöttét a két városban

a hazánkban már ma is csaknem kétezer főt foglalkoztató vállalatnál – tájékoztatott.

Rámutatott, hogy a BMW és a Mercedes gyárépítése számos német beszállító beruházását vonzotta Magyarországra, miközben a hasonló fejlesztésekért éles nemzetközi verseny zajlik, ahogy az a világ harminckét pontján jelen lévő ZF esetében is történt.

Elmondta, ez a beruházási döntés is mutatja, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben Magyarország stabilitása rendkívül felértékelődött, ugyanis ez tudja biztosítani a gazdasági növekedés előfeltételeit.

„Ehhez háromfajta biztonságra van szükség, és szeretném tisztelettel jelenteni, egyúttal megnyugtatni beruházóinkat, hogy Magyarországon a biztonság mindhárom aspektusát garantálni tudjuk” – közölte.

Szijjártó Péter elsőként a fizikai biztonságot említette, nagy eredménynek nevezve, hogy eddig sikerült kimaradnia hazánknak a szomszédban dúló háborúból, valamint szilárd a határok védelme is.

Ezt követően az energiabiztonságot érintette, mondván, hogy az ellátást semmi sem fenyegeti, miután a kormány nem ideológiai, hanem fizikai kérdésként tekint erre az ügyre, ráadásul a földgáztárolók tele vannak, épül az új atomerőmű, illetve megtörtént a hálózatok összekapcsolása a környező államokkal.

A gazdasági biztonságra is kitért, és azt hangsúlyozta, hogy ehhez folyamatos beruházásokra van szükség, mert minél több munkahelyet tudnak teremteni, annál előbb sikerül leküzdeni a kihívásokat.

Utóbbi kapcsán a magyar gazdasági sikereket méltatta, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt évek válságai ellenére sikerült tavaly megdönteni a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordját, és idén újabb hatalmas csúcsok várhatók.

Leszögezte: ebben a sikertörténetben óriási szerepet játszik az autóipar, aminek elektromos átállása terén Magyarország élen jár, ami hazánk mérete miatt ritkán fordul elő a technológiai forradalmakban.

„A világon 95. helyen vagyunk népességszám szempontjából, és mégis az európai és a globális gazdaság jövőjét alapvetően meghatározó technológiai forradalom éllovasai tudunk lenni”

– jelentette ki.

Tudatta, hogy Magyarország 2018 óta a világ húsz legnagyobb autóipari exportőre közé tartozik, a szektor termelési értéke pedig tavaly 12 ezer milliárd forintot ért el, és idén is 18 százalékos bővülést regisztráltak eddig.

A miniszter üdvözölte, hogy folyamatosan érkeznek a német beruházások Magyarországra, s ami szerinte még ennél is fontosabb, hogy a már jelen lévő cégek is folyamatosan fejlesztésekről döntenek.

„Ez egyrészt jelenti azt, hogy sikeres volt a célkitűzésünk, hogy a magyar beruházásösztönzési rendszer Európa legjobbja legyen, másrészt pedig azt is jelenti, hogy a német vállalatok a józan ész talaján állnak, és józan ésszel, saját tapasztalataik alapján, megfontoltan hoznak döntéseket, nem újságcikkek és nem politikai zsarolás alapján” – fogalmazott.

„Fontos, hogy ezt a különbségtételt megtegyük, amikor magunkat, illetve a magyar–német kapcsolatot értékeljük, amiknek a javítása természetesen nagyon előkelő helyen szerepel a magyar külpolitikai törekvések között” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×