eur:
394.66
usd:
368.03
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Pixabay

Energiakutató: háromszorosára növekedhet a szélenergia aránya az új szabályokkal

Az ország területének 11 százaléka lenne alkalmas szélerőművek telepítésére – mondta Zay Balázs, a Klímapolitikai intézet vezető kutatója.

"Jelenleg a fogyasztás egy-másfél százalékát fedezzük szélerőművi termelésből, és ez legalább a háromszorosára nőhet a következő években" – mondta Zay Balázs, a Klímapolitikai intézet vezető kutatója az InfoRádióban, miután a kormány közölte, hogy változnak a szélturbinák telepítésére vonatkozó szabályok.

A rádió Aréna című műsorában Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelentette be, hogy az Európai Unióvval folytatott tárgyalásokon megállapodtak, hogy a szélerőművek esetén az eddigi 12 kilométeres védőtávolság 700 méterre csökken.

A kutató szerint egy 2018-as tanulmány szerint Magyarország területének 11 százaléka ideális szélerőművek telepítésére. Hozzátette: a valóságos szám ennél kisebb, mert fontos érdek a természeti értékek megőrzése, hogy ne nézzen ki úgy az ország néhány része, mint egy iparterület. Lantos Csaba is az hangsúlyozta, hogy a kormány nem akar szélkerékerdőket látni.

Zay Balázs elmondta, ez a 11 százalék közepes értéknek mondható a többi európai országhoz képest. Európában a szélerőművekhez az ideálisak az északi, tengerparti területek, ezért is vannak a legnagyobb szélerőmű-parkok Dánia és Anglia között, illetve Észak-Lengyelországban. A kontinens belsején elhelyezett szélerőművek hatásfoka mindig rosszabb, ráadásul Magyarország hegyekkel van körülzárva, ami további hátrányos tényező.

Hazánkban a Dunántúl középső és déli területein, illetve a Kisalföldön található jelenleg több szélturbina is.

A szakértő szerint szélenergiával nagyjából az ország elektromosenergia-igényeinek nagyjából három százalékát lehetne fedezni, ez számszerűen körülbelül egy gigawatt termelést jelentene (amikor fúj a szél). Hozzáfűzte, a tanulmány szerint, ha kihasználnánk Magyarország területének alkalmas 11 százalékát, ennek a sokszorosát lehetne előállítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 16:15
×
×
×
×