eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Insurance agent presentation and consultations with a lawyer or insurance agent. Law and insurance.
Nyitókép: scyther5/Getty Images

Jó hírt kapott, aki állást keres

Jövőre minden második cég létszámbővítést tervez.

Nőtt az elérhető potenciális munkavállalók száma a magyar piacon, a munkaadók óvatosak, kivárnak; jövőre azonban tízből már öt cég létszámbővítést tervez - közölte a profession.hu.

Az állásportálon 2023 első 9 hónapjában 17 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg a vállalkozások, mint egy évvel korábban; egy álláshirdetésre átlagosan 59 százalékkal többen jelentkeztek, mint az előző év azonos időszakában.

Kiemelték: a felvételi folyamatok elhúzódnak, 2023-ban a munkáltatóknak csaknem harmada tapasztalta, hogy több költséget és erőforrást vitt el a toborzás. A fizikai munkaköröknél általában sürgetőbb az új kolléga felvétele. A magasabb beosztású szakemberek keresésére több időt szánnak a cégek: átlagosan 1-3 hónap alatt töltenek be egy pozíciót. A felvételi folyamat felsővezetői és a speciális szakértői pozícióknál akár fél évet is igényelhet - ismerteti a közlemény.

A cégek 80 százaléka legalább alkalmanként méri és elemzi álláshirdetéseinek eredményeit. A HR Körkép kutatásában részt vevő szakemberek az átlagosan a legalább 20-25 jelentkezőt bevonzó álláshirdetést ítélik sikeresnek. Kulcselvárásoknak a megfelelő tapasztalat, a végzettség és a bérigény számítanak. A szellemi munkaköröknél a korábbi karrierút és a speciális tudás megléte felértékelődött, a fizikai munkaköröknél pedig jelentős változás, hogy egyre kevésbé számít a jelentkező életkora és lakhelye a munkáltatók számára.

Simon-Göröcs Lili, a profession.hu HR-igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: bizonyos szektorokban a dolgozók akár egészen apró előnyök miatt is hajlandóak a szinte azonnali munkahelyváltásra. Más területeken éppen az jelent problémát, hogy nehéz kimozdítani és megszerezni az értékes munkavállalókat - tette hozzá.

"A jelöltek szakmai kompetenciája gyakran elmarad az elvárt szinttől, miközben a bérigényük kifejezetten magas" - összegezte a kutatást a HR igazgató.

A toborzási és kiválasztási folyamatokra felhasznált források mértékét tekintve a két évvel ezelőtt mért kimagasló optimizmust most egy óvatosabb, de bizakodó várakozás váltotta fel: tízből hat-hét cég stagnálásra számít. Az átlagosnál magasabb arányban jelezték a 2024-re várható HR-költségvetés növelését a személyzeti tanácsadók, azok a cégek, amelyeknél volt és lesz is bérfejlesztés, az évente legalább 100 embert toborzó és a legalább 500 munkavállalót alkalmazó vállalatok - ismerteti a közlemény.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×