eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Érdeklődők a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Kiderült, hogyan cserélgetik autóikat a magyarok

Reprezentatív felmérés készült a magyarok autóhasználati szokásairól.

A Használtautó.hu a GKID-vel ennek kapcsán készített felmérést a magyarok aktuális autóhasználati és vásárlási szokásairól – írja a vezess.hu.

A megkérdezettek 64 százaléka olyan háztartásban él, amely rendelkezik autóval. Ezekben a háztartásokban 39 százalékban egy darab található, míg a háztartások 21 százalékában kettő, négy százalékában három darab autó van. Az autótulajdonosok 51 százaléka 16 éves, vagy annál is régebbi gyártású autót használ, így a gépjárművek átlagos kora Magyarországon 14,5 évre tehető. A jelenlegi autójukat 65 százalékban belföldön és használtan vásárolták a magyarok, 22 százalék vette újonnan. 37 százalékos aránnyal a legjellemzőbb vételár 1-3 millió forint között volt. A saját autóval rendelkezők leginkább benzines autót használnak, dízelt feleannyian, a hibrid hajtásúak aránya pedig jelenleg 6 százalékra tehető.

A piaci és gazdasági helyzet nagy mértékben befolyásolja az autózási szokásokat, és noha jelenleg ez a hatás tízből négy háztartásban jelenik meg, a közeljövőben a háztartások további 44 százalékát érintheti a mindennapos autóhasználatban. A közlekedési alternatívák közül legtöbben (40 százalék) tömegközlekedésre váltanának, de a válaszadók a rövidebb távokat akár gyalog (35 százalék) vagy kerékpárral (26 százalék) is szívesen megtennék.

A legfőbb tényezők közül leginkább a magas infláció (36 százalék), a magas üzemanyagárak (33 százalék), valamint az autó fenntartási költségeinek növekedése befolyásolhatja (30 százalék) az autóvásárlási és -eladási terveket. A gépjárművek karbantartására eközben Magyarországon éves szinten jellemzően 50-250 ezer forintot költenek, de a tulajdonosok többsége a megfelelő gumiabroncsok használatára és a közlekedésbiztonságra is odafigyel: 66 százalékuk korábban is cserélt szezonálisan gumit, és ezt idén is így tervezi.

A megkérdezettek tíz százaléka tervez egy éven belül autót vásárolni. Ezen válaszadói kör tíz százaléka új, 72 százaléka használt, 16 százaléka pedig új vagy használt autó vásárlását tervezi. A vásárlást tervezők nagy része (34 százalék) az 1-3 millió forintos kategóriában keresn autót, míg az átlagos vételár várhatóan 3,8 millió forint körül alakul – legnagyobb értékben a 60 év felettiek és a budapestiek terveznek autót venni.

Az autóval rendelkezők 82 százaléka minimum öt évet vár az autó cseréjével, a többség (41 százalék) 5-10 évente váltja le aktuálisan használt kocsiját. Az autótulajdonosok további közel ötöde 2-5 évente cseréli járművét. Jelenleg a saját autóval rendelkezők 13 százaléka tervezi, hogy a közeljövőben eladja autóját. Közel 80 százalékuk 3 millió forint, vagy az alatti értékű autót szeretne eladni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×