eur:
394.69
usd:
365.63
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Izgulhatnak a napelemesek – fontos árkérdést halasztott el a kormány

Legkésőbb szombaton kellett volna közzétenni a bruttó elszámoláshoz nélkülözhetetlen áramátvételi árat, de egy friss kormányrendelet november 30-ra tolta ki a határidőt.

Fontos információra várnak azok, akiknek szeptember 7. után jutott eszükbe, hogy otthonukat napelemes rendszerrel szerelik fel. Azok, akik ezen időpont előtt kaptak engedélyt úgynevezett háztartási méretű kiserőmű telepítésére, a jelenlegi szabályok szerint az üzembe helyezéstől számított tizedik év végéig a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia alapján éves szaldóelszámolásban maradhatnak, a későn ébredőknek viszont csak a bruttó elszámolás marad: ebben az esetben a felhasznált villamos energiát ki kell fizetnie a felhasználónak, míg a napelemes rendszer által termelt áramot meghatározott áron veszi meg tőle az egyetemes szolgáltató, azaz az MVM.

Ezt az átvételi árat – amely tehát kulcsfontosságú tényező egy napelemes projekt megtervezésekor, hiszen alapjaiban határozza meg a megtérülés idejét – egy tavaly december 16-án megjelent kormányrendelet alapján legkésőbb november 11-én, azaz szombaton kellett volna nyilvánosságra hozni. Csakhogy a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egy újabb kormányrendelet, amelynek értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a 2024. évi rendszerhasználati díjak mértékét legkésőbb november 30-ig kiadott határozatában állapítja meg, és

hivatal a határozatát a honlapján legkésőbb december 12-ig teszi közzé.

Így a bruttó elszámolásban lévő háztartások még néhány hétig várhatnak arra, hogy mennyi bevétellel számolhatnak jövőre, és januárig lehet, hogy mindössze 19 napjuk marad majd a kalkulálásra. Ez különösen annak fényében rövid határidő, hogy az eredeti jogszabályban, a 2007-es villamosenergia-törvényben az áll, hogy "a rendszerhasználati díjak mértékét a hivatal határozatban állapítja meg, legkésőbb a díjak alkalmazhatósága előtt 45 nappal", valamint az is, hogy "a hivatal a határozatát a honlapján a rendszerhasználati díjak alkalmazhatósága előtt legalább 40 nappal közzéteszi".

A változtatások azért érdekesek, mert bár Lantos Csaba energiaügyi miniszter már beszélt arról, hogy öt forint/kWh-ért veszik majd át a napelemesektől a betáplált áram árát, azt még hivatalosan nem hirdették ki.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×