eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Orbán Gábor vezérigazgató beszél a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésén a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2018. április 25-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Bizakodik a Richter, meghökkentő számot mondott a vezérigazgató

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is 15-20 százalék közötti bevétel- és nettónyereség-növekedéssel számol forintban az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat harmadik negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Ha az árfolyamok nem romlanak jelentősen, akkor 20 százalék felett is lehet a növekedés. Az árfolyamok hullámzásai kezelhetetlenek, a hatásokat nem lehet jól felmérni a hosszú ciklusú működésben - jegyezte meg.

Közölte: az idei gyógyszergyártási árbevétel meg fogja közelíteni a 2 milliárd eurót, az üzemi eredmény 570 millió euró lehet ebben az évben, ez jelentős javulás az év eleji várakozáshoz képest.

Kiemelte: a kedvezőtlen árfolyamhatások ellenére erős harmadik negyedévet zártak. Az árfolyamok nagyon kedvezőtlenül alakultak, ugyanakkor a rendelésállomány a vártnál sokkal nagyobb. Ezt a gyáregységek sikerrel kezelték, ahogy a nehezedő beszerzési körülményeket is. A költségek a tervek szerint alakultak, és kétszámjegyű növekedést sikerült elérni mind a négy üzletágban.

Az árbevételre a kedvezőtlen árfolyamok mellett ható

egyszeri tételek között kiemelte a rendkívüli adót, amely várhatóan idén 30,7 milliárd forintot tesz ki, az első három negyedévben 22,1 milliárd forint volt időarányosan az extraprofit-adó.

Emellett a tavalyi azonos időszakkal szemben, amikor 8,7 milliárd forint mérföldkő bevételt könyveltek el, idén nem volt mérföldkő bevétel - mondta. Az adózott eredmény összességében így 50 milliárd forinttal kevesebb lett az előző évinél.

A gyógyszergyártási árbevétel több mint 20 százalékkal nőtt, a nőgyógyászati és a generikus üzletág (GM) hozzájárulása az eredményhez pedig meghaladta a 70 milliárd forintot. A biotechnológiai üzletág jól halad a 2023-as pénzügyi és üzleti tervek teljesülése felé. A világnak ezen a részén egyedüliként a Richter foglalkozik biotechnológiával, emellett kulcsfontosságú mérföldkőhöz értek a generikus üzletágon belül a diabétesz és a véralvadásgátlók terápiájához kapcsolódóan - mutatott rá.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke példátlannak nevezte az extra adóterhelést. Ha az ország gazdasága szempontjából fontos lenne a szellemi hozzáadott érték, akkor nem sújtanák ezzel az ágazatot. "Mérhetetlenül rossz" a szakember utánpótlás helyzete is - vélekedett.

Orbán Gábor elmondta: 2024 végén reményeik szerint kivezetik ezt az extra adóterhet, amellyel más iparágak fejlesztését finanszírozza a gyógyszeripar.

A vállalat kutatás-fejlesztési projektjei a tervek szerint alakulnak, a k+f költségek aránya nőtt az árbevételhez mérve az előző évi 9,6-ról 9,9 százalékra.

A Richter Gedeon Nyrt. szerdán közzétett jelentése szerint az idén a harmadik negyedévben 54,7 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 33,4 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól. Az összes árbevétel 188,5 milliárd forint lett a negyedévben, 13,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az első kilenc hónapban a konszolidált árbevétel 4 százalékkal emelkedett, 601,9 milliárd forintra, az adózott eredmény 37,3 százalékkal kisebb, 123,7 milliárd forint lett.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír a szerda délelőtti kereskedésben 1,8 százalékkal 8885 forintra drágult, az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9450 forint, a legalacsonyabb 7170 forint volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×