eur:
389.11
usd:
361.96
bux:
68500.95
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay

Egyensúly Intézet: a társadalom 28 százaléka nem tudna megbirkózni egy 100 ezer forintos kiadással

Az Egyensúly Intézet elkészítette harmadik negyedéves szubjektív szegénységkutatását.

Minden negyedévben megkérdezik, hogy a magyaroknak mekkora összegre van szükségük a szűkös, az átlagos és a gondtalan megélhetéshez – mondta az InfoRádiónak Marek Bertram, az Egyensúly Intézet elemzője.

  • A szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer,
  • az átlagos megélhetéshez 400 ezer,
  • a gondtalan megélhetéshez pedig 600 ezer forint szükséges a magyaroknak.

"Júniushoz képest már az átlagos megélhetéshez képest 50 ezer, a gondtalan megélhetéshez pedig 100 ezer forinttal van többre szükségük" – mutatott rá.

Némileg pesszimistábbá vált a magyar társadalom az elmúlt negyedévben szerint.

"A júniusi adatfelvételhez képest 6 százalékkal nőtt azok aránya, akik bevételcsökkenéssel számolnak a következő három hónapban. Ez a háztartások 21 százalékát teszi ki" – mondta. Arra is rákérdeztek, meg tudnának-e birkózni az emberek egy 100 ezer forintos, azonnali kiadással – például egy elromlott mosógép cseréjével –, és a társadalom 28 százaléka nem tudna. 41 százaléknak problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni a kérdésben megjelölt összeget.

"A társadalom nem aggódik a várható rezsiköltségek miatt, csupán a társadalom negyede tart tőle, hogy nem tudja melegen tartani otthonát. Ez a novemberi adatfelvételünkhoz képest optimistább álláspont" – - tette hozzá az Egyensúly Intézet elemzője.

Marek Bertram elmondta még, hogy a szeptemberi adatfelvétel eredményei alapján jelenleg a magyarok 4 százalékának nincs jövedelme, miközben 46 százalékot tesznek ki, akik nettó 250 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodhatnak havonta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×