eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Heteken belül eurómilliárdok érkezhetnek Brüsszelből Magyarországra

A kohéziós alapokból 10,3 milliárd euró kifizetését hagyhatja jóvá az Európa Bizottság, és már januárban landolhat a magyar költségvetésben.

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy mintegy 13 milliárd eurónyi uniós forrást szabadítson fel Magyarország számára, de ebből 2,7 milliárd euró továbbra is blokkolva maradhat. A nyárra elfogadott igazságügyi reform ugyanis Brüsszel szerint megfelelően teljesíthetik a kohéziós támogatásoknál alkalmazott horizontális feljogosító feltételeket, így a jogállamisági eljárás által blokkolt rész feletti tétel felszabadulhat, a maradékhoz – ahogy a helyreállítási alapnál és a RePowerEU lehívásánál – az RRF 27 szupermérföldkövének maradéktalan teljesítése szükséges – írja a Portfolio.

Az Európai Bizottság sajtószolgálata megerősítette, hogy szeptember 27-én levelet küldtek a magyar kormánynak, amelyben pár kérdését tisztázását várják az igazságügyi reformmal kapcsolatban. Amint Magyarország válaszol ezekre a kérdésekre, a bizottság folytatja az értékelést. Mivel csak a pozitív elbírálás után indulhatnak meg a kohéziós számlák vizsgálatai, amelyekre hatvan napja van a Bizottságnak, várhatóan január közepén indulhatnak meg a kohéziós források kiutalásai.

A Portfolio úgy értesült, hogy a magyar kormány mintegy 500 milliárd forintra számít januárban.

A Financial Times is arról ír, hogy a befagyasztott, 22 milliárd eurót kitevő, a kevésbé fejlett uniós tagállamok támogatására szolgáló kohéziós alapokból 13 milliárd euró befagyasztását november végéig feloldhatják. A kohéziós forrásokból a maradék felfüggesztett 6,35 milliárd euró csak akkor válik elérhetővé, ha a helyreállítási tervben meghatározott átláthatósági és közbeszerzési feltételeket maradéktalanul teljesíti a kormány. Itt szükséges a tagállamokat tömörítő Európai Tanács jóváhagyása is. Ugyanez igaz az RRF-forrásokra is, az 5,8 milliárd eurónyi helyreállítási támogatás, 3,9 milliárd eurónyi hitel, és 0,7 milliárdos RePowerEU támogatás is csak akkor válik hozzáférhetővé, ha előtte a kormány mind a 27 szupermérföldkövet teljesíti, erről pozitív értékelést ad ki a bizottság, és ezt a tanács is jóváhagyja.

Ráadásul a három vitatott ügy (a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezései, valamint a tudományos élet szabadságát és a menedékjogot érintő súlyos kockázatok) által érintett operatív program, és a belügyi alapok bizonyos részeinek kifizetését blokkolják, ez további 2,7 milliárdnyi tétel, amit nem old fel az igazságügyi reform elfogadása, ezért csak 10,3 milliárd euró érkezhet hamarosan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×