eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Pályakezdő szempontok: a pénz a legfontosabb

Magyarországon a munkahely választásánál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára, akiknek a nettó bérigénye jelenleg átlagosan 379 000 forint, 17 százalékkal magasabb a tavalyinál - közölte a Zyntern.com az idei felmérése eredményei alapján.

A magyarországi állásportál hatodik alkalommal végezte el "A Nagy Pályakezdő Kutatását", amelybe a 16-28 éves korosztályból 3000 embert vontak be. Budapestiek adták a válaszadók 65, vidékiek pedig a 35 százalékát, 40 százalékuk férfi, 60 százalékuk nő volt. A felmérésben olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a pályakezdők a munkahely választásánál, mekkora a nettó fizetési igényük, és milyen munkáltatókat találnak vonzónak.

A válaszok szerint a megkérdezettek számára a munkahelyválasztás szempontjainál a versenyképes fizetést a teljesítmény elismerése és a jó csapatban való munkavégzés követte. A pályakezdők azt is szem előtt tartják, ha biztosított számukra a fejlődési és karrierlehetőség, valamint, ha egy munkáltató megbízható és stabil.

Arra is rámutattak, hogy 20 százalékos szakadék van a férfi (423 800 forint) és a női (351 800 forint) fizetési igények között. Ez az arány nem változott az előző évhez képest. A fővárosi és vidéki válaszadók nettó fizetési igénye között nem tapasztaltak jelentős különbséget: előbbiek átlagos bérigénye 381 000 forint, míg utóbbiaké 374 000 forint volt.

A szakterületi bontásból kiderült, hogy a legmagasabb átlagos fizetési igényeket a mérnöki (440 000 forint), az IT/technológiai (430 000 forint) és az államtudományi (383 000 forint) területen fogalmazzák meg a válaszadók. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei az agrár- (335 000 forint) és a bölcsészettudományi (329 000 forint) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak.

A munkáltatói típusok vizsgálatánál megállapították, hogy a pályakezdők 71 százaléka szívesen dolgozna nemzetközi nagyvállalatnál, 55 százalékuk kis- vagy középvállalatnál, 52 százalékuk pedig hazai nagyvállalatnál. Az állami szektorban a fiataloknak csupán a 15 százaléka gondolkodott.

Hozzátették, a nemzetközi nagyvállalatok népszerűségét az is indokolja, hogy a kutatásban részt vevő fiatalok 47 százaléka tervez a következő 5 évben külföldön munkát vállalni.

A közlemény szerint a korábbi évekhez hasonlóan idén is megkérdezték a pályakezdő fiatalokat, hogy mely munkaadókat tartják a legvonzóbbaknak. Ezt a rangsort a Robert Bosch Kft. nyerte, második helyen a Magyar Telekom Nyrt., harmadikon az OTP Bank Nyrt. végzett.

A Zyntern.com újgenerációs álláshirdetési platform célja, hogy olyan felületet teremtsen felhasználóinak, amelyen keresztül könnyedén megtalálják egymást a karrierjük kezdetén álló Y és Z generáció fiataljai, valamint a gyakornoki és frissdiplomás lehetőségeket kínáló cégek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×