eur:
408.18
usd:
387.72
bux:
77771.12
2024. november 17. vasárnap Gergő, Hortenzia
Nyitókép: saulgranda/Getty Images

Bizonyos élelmiszerek ára még mindig felfelé mozog

Csökkent az élelmiszerek világpiaci ára májusban áprilishoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete honlapján pénteken közzétett adatok szerint.

Májusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 124,3 pont lett, ami 3,4 pont (2,6 százalék) csökkenés áprilishoz viszonyítva, és 22,1 százalékkal kisebb a 2022. márciusi rekordértékhez képest. A májusi érték 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb.

Az átfogó mutató májusi csökkenéséhez elsősorban a gabonafélék, növényi olajok és tejtermékek árának esése járult hozzá, amelyeket részben ellensúlyozott a cukor és a hús árának emelkedése.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindexe májusban átlagosan 129,7 pont volt, ami 6,5 ponttal (4,8 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál, és 43,9 ponttal (25,3 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbi rekordmagas értéknél. A nemzetközi búzaárak májusban 3,5 százalékkal csökkentek havi szinten, míg a kukorica nemzetközi árai 9,8 százalékkal estek, a rizs nemzetközi árai azonban emelkedtek.

A növényiolaj-árindex májusban átlagosan 118,7 pont volt, ami 11,3 pontos (8,7 százalékos) csökkenés áprilishoz képest, ez a hatodik egymást követő havi visszaesés. Az árindex hosszabb ideje tartó csökkenése a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések csökkenésének együttes hatását tükrözte.

A tejtermékek árindexe májusban átlagosan 118,7 pont volt, 3,9 ponttal (3,2 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál és 25,5 ponttal (17,7 százalékkal) a tavaly májusinál. Az eséshez elsősorban a sajt nemzetközi árának jelentős esése járult hozzá, míg a tejporok nemzetközi ára tíz hónap csökkenést követően emelkedést mutatott májusban. A FAO összegzése szerint a múlt hónapban kissé emelkedett a vaj világpiaci ára.

A FAO húsárindexe májusban átlagosan 117,9 pont volt, 1,1 ponttal (1,0 százalékkal) magasabb, mint áprilisban, és 5,0 ponttal (4,1 százalékkal) alacsonyabb a tavaly májusinál.

Májusban a baromfihús, a marhahús és a sertéshús nemzetközi árai is emelkedtek.

A FAO májusi cukorárindexe átlagosan 157,6 pont volt, ez 8,2 ponttal (5,5 százalékkal) magasabb áprilishoz képest, ami 2011 szeptembere óta a legmagasabb érték, egyben a negyedik egymást követő havi emelkedés. A drágulást segítette az El Nino időjárási jelenség várható visszatérése miatti aggodalmak fokozódása.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.18. hétfő, 18:00
Schmidt Mária
Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója
Felejtsd el nyáron Barcelonát és Velencét – Öt gyönyörű helyet mutatunk, amit még nem fedeztek fel a tömegek

Felejtsd el nyáron Barcelonát és Velencét – Öt gyönyörű helyet mutatunk, amit még nem fedeztek fel a tömegek

Miközben a klasszikus nyaralócélpontok, mint Barcelona vagy Velence a tömegektől szenvednek, ami a helyi lakosok túlturizmus elleni sorozatos tüntetéseiben csúcsosodott ki idén nyáron, egyre növekszik a rendhagyó nyaralások vonzereje. Különösen a luxusutazásoknál figyelhető meg az a trend, hogy az utazók keresik egyrészt a különleges, egyedi élményeket, másrészt a kevésbé frekventált helyszíneket választják, egyre népszerűbbek az eldugott villák, nyaralók. Az ENSZ turisztikai szervezete most kiadott egy listát, amely a vidéki „menedékeket” rangsorolta és az idén turisztikailag legjobbnak ítélt falvakat gyűjtötte össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×