Infostart.hu
eur:
388.65
usd:
330.01
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Nyitókép: Pexels.com

Lassan aranyáron mérik mindenki kedvencét

Habár az olasz nemzeti étel alapanyagai olcsóbbak lettek, a pizza ára nem csökkent.

A klasszikus ételt ma 19 százalékkal drágább elkészíteni, mint egy évvel korábban – írja VG a Bloomberg alapján. Így tehát a „pizzaindex” messze meghaladja az inflációt Olaszországban, ami most 8,7 százalékos. A helyzet azért is elgondolkodtató, mert a pizzasütéshez használható energia ára 11 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Egész áprilisban emelkedett a Margherita pizza elkészítésének költsége összességében, annak ellenére, hogy az árindex csökkent – illusztrálja a helyzetet a hírügynökség. Az alapanyagok áremelkedési üteme ugyanakkor folyamatosan lassul, főként a novemberi, 30 százalékos csúcshoz képest.

A Bloomberg mutatója a liszt, a paradicsom, a mozzarella sajt, az olívaolaj, valamint a pizza megsütéséhez szükséges energia árának változásából adódik össze.

Örömhír lehet, hogy az előre elkészített pizza ára 7,6 százalékkal emelkedett átlagosan, ami nem éri el az átlagos árindexet. Így tehát aki megelégszik a gyorsfagyasztott étellel, az jelentősen kevesebbet fizet, mint ha elkezdené otthon elkészíteni pizzáját.

Ha az egyes alapanyagok árváltozását nézzük, legjobban az olívaolaj ára emelkedett (26 százalék év/év), a mozzarella negyedével drágult, a paradicsom csaknem 9 százalékkal lett drágább, a lisztért 11 százalékkal kell többet fizetni, míg az energia ára 20 százalékkal került feljebb az elmúlt évben. Ugyanakkor havi alapon Olaszországban már az összes alapanyag ára mérséklődött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

2025-ben a technológia terén egyértelműen szinte minden a mesterséges intelligencia fejlődéséről szólt, a vezető AI-vállalatok pedig rendkívüli tempóban dobták idén piacra az újabbnál újabb megoldásaikat. Bár az év során sokan tartottak az "AI lufi" kidurranásától, a benchmarkok alapján az új modellek messze felülmúlták a tavalyiakat, bizonyos területeken pedig már meg is haladták az emberek képességeit. Az LLM-ek mérhető tudása azonban csak az egyik fontos tényező: az automatikus működés a másik elem, amelyről idén gyakran szó esett, különösen az általános mesterséges intelligencia (AGI) elérésével kapcsolatos várakozásokra utalva. A fejlődés ugyan egyértelműen látszik ezen a területen is, a vállalatvezetők és AI-kutatók igen megosztottak a kérdést illetően: egyesek szerint két évre, mások szerint egy évtizedre vagyunk a legokosabb emberek képességeit meghaladó, teljesen autonóm működésre képes AI-rendszerektől. Sőt, egyes vélekedések szerint addig még az AI-hoz való teljes tudományos megközelítésnek is változnia kellene.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×