eur:
396.02
usd:
354.58
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pexels.com

Brutálisan csökkenhet a magyarok kedvenc élelmiszerének az ára

Az olívaolaj árának jelentős csökkenése várható az év végére, a termelés növekedésének köszönhetően.

Zefferino Monini, a vezető olasz olívaolaj-gyártó Monini vezérigazgatója 30-40 százalékos árcsökkenést prognosztizált - közölte az European Supermarket Magazine híre alapján a Portfolio.

A termelés idén várhatóan eléri a 3,3-3,5 millió tonnát, szemben az előző évi 2,5 millió tonnával, ennek köszönhetően 30-40 százalékos árcsökkenés is bekövetkezhet az olívaolajnál. Ez a termelésnövekedés az elmúlt évtizedben nem látott szintre töltheti fel az olívaolaj-készleteket, ellensúlyozva az előző két év alacsony termelését.

A fogyasztók így arra számíthatnak, hogy az árak 10 euró/liter alá csökkennek. Ez várhatóan növeli a fogyasztást világszerte, különösen azokban az országokban, ahol az olívaolaj még nem alapélelmiszer. Kínában például tavaly 60 százalékkal csökkent a fogyasztás a magas árak miatt.

A Monini a globális olívaolaj-fogyasztás fellendülését várja 2025-re, mintegy 3 millió tonnás mennyiséget prognosztizálnak.

Olaszország termelése a közelmúlt száraz időjárása miatt a szokásosnál alacsonyabb lesz, de Monini szerint ez nem befolyásolja az olasz extra szűz olívaolaj árát. Az ország jelenleg évente átlagosan 300 000 tonna olívaolajat termel, míg a hazai kereslet 900 000 tonna.

Az Olasz Olajipari Szövetség (Assitol) becslése szerint a teljes országos termelés 200 000 tonna körül lesz. Ugyanakkor más mediterrán országokban, különösen Spanyolországban, erőteljes fellendülés várható.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×