eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Accountant or banker calculate the cash bill.
Nyitókép: Getty Images/seksan Mongkhonkhamsao

A szakértő szerint nagyon aggasztó folyamatra mutatnak a költségvetés számai

Áprilisban 620 milliárd forintos deficit alakult ki a költségvetésben, ami a valaha volt legmagasabb negyedik havi hiány. Ezzel az 2023 első négy hónapjában már az éves hiányterv 80 százaléka "teljesült" - mondta az InfoRádióban a Portfolio elemzője, Csiki Gergely.

620 milliárd forintos hiány alakult ki az államháztartás központi alrendszerében, ekkora áprilisi mínuszra még soha nem volt példa; az első négy hónap alatt 2700 milliárd forint felett alakult a kumulált deficit, ami már az éves tervnek a 80 százalékára rúg.

Hogy mi lehet ennek az oka, arról Csiki Gergely, a Portfolio elemzője az InfoRádióban elmondta, hogy ha folytatódott az első háromhavi trend, akkor alapvetően ennek mind a bevételi, mind a kiadási oldalon van magyarázó oka.

"Elsősorban

a gazdaság vártnál kedvezőtlenebb folyamatai magyarázzák ezt

és hagynak mély nyomot a költségvetés bevételi és kiadási oldalán."

Az áfabevételeket kiemelve rámutatott, az első 3 hónapban alig-alig növekedett az áfabevételek sora, mintegy 5-7 százalékkal csupán, miközben 25 százalékos inflációval találkozhattunk "év per év alapon",

"A lakosság fogyasztásába, költésébe már jelentős mértékben beleharap az infláció, az emberek takarékosabban vásárolnak, másképp vásárolnak, kevesebb áfabevétel keletkezik a költségvetésben."

Közben a nyugdíjkiadások "magasabb összegben valósulnak meg", az év további részében nagyobb összegben kell kompenzálni.

"A 15 százalékos, megvalósult emelés lehet akár 19-19,5 százalékos idei éves átlagos inflációnak megfelelő is, ami a költségvetésnek 220-240 milliárd forintos többletkiadás. És a kamatkiadások is jelentős, több száz milliárdos pluszban vannak a tervezetthez képest" - ecsetelte Csiki Gergely.

Az áfabevételekre visszatérve elmondta még,

a jelenlegi folyamatok folytatódása nem sok jót ígér a költségvetés számára.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint jelentős kiadások fordultak a rezsicsökkentésre, emiatt idén is módosították a költségvetést. A rezsivédelem áprilisban 170 milliárdot emésztett fel egyetlen hónap alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×