eur:
394.68
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Keszthely, 2023. március 28. Kialakuló viharfelhők és esőcellák a Balaton felett, a keszthelyi öböl térségében, közel a vízparthoz. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Nagy a készültség a Balatonnál

A Turizmus Konjunktúra Index friss jelentése szerint már toborozzák a munkaerőt a Balatonnál lévő vendéglátó egységek a nyári szezonra. Aki bírja a kemény munkát, azt busásan megfizetik.

„Munkaerőhiány mindig van, idén is lesz” – mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Pénzcentrumnak. Ő abban látja a legnagyobb problémát, hogy a szezonális munkáknál a dolgozók szükségszerűen kimaradnak az állandó munkahelyükről. A megoldást abban látná, ha „csak olyan atipikus foglalkoztatottakat alkalmaznának, akik csak szezonálisan vehetők fel”.

Arra a kérdésre, hogy valóban lehetséges-e nagyon jól fizető munkát találni a Balatonnál, Kovács László azt mondta: „Lehet sok százezer forintot keresni a Balatonnál, csak azt vagyunk hajlamosak elfelejteni, hogy meg is kell érte dolgozni: ez 10-12, vagy annál is több munkaórát jelent naponta, amit azért nem bír mindenki.

Megfizetik, és meg is fizetnék azokat a vendéglátóiparban, akik ezt végig képesek csinálni, de nehéz találni ilyen dolgozót,

és egyre nehezebb is lesz” – fogalmazott.

A Humán Centrum szakértője nem számít akkora munkaerőhiányra, mint a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. „Ennek leginkább az az oka, hogy sok szolgáltató esett ki a rendszerből. A kereslet picit tehát csökken, munkavállaló biztosan nem lett több” – idézi Gyurácz Tibor nyilatkozatát az Index.

A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy akik rendesen bánnak a munkaerővel, azokhoz az idén is visszatérnek majd a munkavállalók a nyári szezonra. Azt is elmondta, hogy valóban sokat kell dolgozni, és egyre kevésbé lehet azt érezni a fiatalokon, hogy ebben a szektorban akarnának tevékenykedni.

„Ideiglenesen biztosan elő fog állni olyan helyzet, hogy nem mindenütt lesz mindig elégséges számú munkavállaló” – tette hozzá Fekete Tamás.

Az Index tavalyi nagy Balaton-körképében arról számolt be, hogy 2022-ben nem voltak jellemzők a rendkívül magas fizetések, viszont az árak óriási méreteket öltöttek – elég csak a 400 forintos fagylaltot említeni.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×