eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
A Mol Nyrt. fúrótornya Hosszúpályi határában 2015. március 19-én. A magyar olaj- és gázipari cég szénhidrogének után kutat Hajdú-Bihar megyében.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Különadó-módosítás - Átpántlikázza a kormány a Moltól beszedett pénzt

Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint a szerda esti különadó-módosítással a magyar olajtársaság bő 130 milliárd forintos ösztönzést kapott arra, hogy elég üzemanyag legyen - orosz forrásból -, cserébe ugyanekkora elvonásra számíthat a cég a keresletre kivetett 2,8 százalékos adóval.

A kormány egy szerda este kihirdetett rendeletével módosította az extraprofitadóról szóló tavaly nyári rendeletét, ezen belül is a Mol által fizetendő különadóra vonatkozó szabályokat.

A döntés szerint a Mol új, árbevétel-arányos különadót fog fizetni a 2022-es árbevétele után még idén, három egyenlő részletben - mondta az InfoRádióban Csiki Gergely, a Portfolio elemzője.

"A különadó a 2022-es nettó árbevétel után fizetendő adó, 2,8 százalékos mértékben. Ez egy kompenzáció részben, miközben a másik oldalon azt akarja a kormány, hogy a Mol gázolajat importáljon Oroszországból, és földgázkitermelésre is ösztönzi. Viszont az eddigi különadószabályok ezt pont nem tették lehetővé, úgymond demotiválták az olajcéget, hogy ezeket a tevékenységeket végezzék, növeljék."

Hogy milyen adókönnyítést jelent ez a Molnak, arról Csiki Gergely elmondta, az április 1-jén életbe lépő módosítás elsődleges célja az volt, hogy a Molnál adóátrendezés történjen úgy, hogy be is következzen a várt földgáz-felszínrehozatal, de

legyen is megfelelő mennyiségű üzemanyagimport, amiben korábban nem volt érdekelt adótúlterhelése mellett a Mol;

a nyersanyag adóalapja az elemző szerint immár 30 százalékkal alacsonyabb, "kevésbé lesz büntetve a Mol az orosz üzemanyagimportért".

"Számításaink szerint 130-150 milliárd forinttal könnyebb így a Molnak, nyilván ez függ attól, hogy milyenek az árfolyamok. A másik része viszont a 2,8 százalékos, árbevétel-arányos különadó, amely viszont 140-150 milliárd forintos adóelvonást jelenthet.

Nincs tehát adóemelés, de kiengedés sem,

adóátrendeződés van motivációs célból" - magyarázta Csiki Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 10:35
×
×
×
×