eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Kimerült egy fontos program, pedig százmilliárdokra lehetett pályázni

Az elmúlt közel egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett, így az Exim Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitelre szánt keret már ki is merült (erre 150 milliárd forintot allokáltak), a program feltételein változtatni kényszerül a pénzintézet.

Néhány feltétel változásával folytatódik a február 1-jével indult Exim Baross Gábor Újraiparosítási Program. Az energiaválságnak leginkább kitett magyar vállalatok támogatására létrehozott hitelcsomag keretein belül három különböző konstrukcióban nyílt lehetőség a rendkívül kedvezményes, fix kamatozású kölcsön megigénylésére. Az elmúlt közel egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az EXIM Magyarországhoz, illetve refinanszírozó partnereihez, amely során az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitelre szánt keret kimerült – olvasható a pénzintézet közleményében.

Mint írják, a 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelcsomag három konstrukciója közül az elmúlt hetekben a Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel bizonyult a legkeresettebbnek, az igénylők mintegy 700 milliárd forint értékben folyamodtak hitelkérelemhez. Ennek értelmében február 26-ával a kérelmek befogadása felfüggesztésre került. Az eddig beérkezett igényléseket beérkezési sorrendben bírálja el az Exim Magyarország, a támogatási döntéseket március 5-ig hozza meg a bank, majd ezt követően kiértesíti kereskedelmi banki partnereit. A támogatási döntés kézhezvételét követően a bankoknak 30 nap áll rendelkezésükre a refinanszírozási szerződés megkötésére – teszik hozzá.

„A jelenleg tapasztalható megnövekedett inflációs- és kamatkörnyezet az energiaválsággal kiegészülve jelentős kihívás elé állította a magyar vállalkozásokat. Az Exim Magyarország tevékenysége kulcsfontosságú szerepet tölt be a versenyképességük támogatásukban, ennek érdekében egy gyors és kézzelfogható segítségre volt szükség. A várakozásainknak megfelelően a forgóeszközhitelüket igényelte a legtöbb vállalkozás, emellett az Exim Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel kerete is kimerülőben van, azonban még van lehetőség a kérelmek benyújtására” – mondta el a módosítások kapcsán Kisgergely Kornél vezérigazgató.

Az Exim Magyarország által az összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelcsomag célja, hogy rugalmas és kedvező feltételekkel, forintban maximum 6, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással járuljon hozzá a magyar vállalkozások finanszírozásához, ezzel együtt a magyar gazdaság támogatásához. A program keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel igénylésére nyílik lehetőség, amelyek 2023. december végéig, vagy a hitelkeret kimerüléséig érhetők el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×