eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

A cégvezetők döntöttek pénzről, posztóról - íme, mi (nem) lesz idén

A magyarországi cégek vezetőinek 10 százaléka gondolja úgy, hogy árbevétele csökken az idén, míg a kevesebb mint fele bízik a növekedésben - derül ki a Randstad Hungary humánerőforrás-szolgáltató legújabb kutatásából.

Az optimisták kicsivel több mint fele 4 és 10 százalékos nettó árbevétel növekedésre számít; az IT-szektorban, a szolgáltatóközpontoknál és a szolgáltatóiparban az átlagnál többen számolnak 15 százalék feletti növekedéssel.

A kutatásban részt vevő, csaknem 250 társaság többségénél úgy gondolják, hogy az év legnagyobb üzleti kihívása a megnövekedett bérköltségek (71 százalék) és a magasabb működési költségek (61 százalék) lesznek, a magasabb energiaköltségeket 43 százalék jelölte meg.

A kihívásokra válaszul

  • a cégek 62 százaléka átalakítja a struktúrát és újraértékeli munkaerő-szükségletét,
  • a válaszadók fele a működési költségeket vágja vissza,
  • a vállalatok 48 százaléka befagyasztja a munkaerő-felvételt,
  • 39 százalék árat emel,
  • 35 százalék "egyéb" energiatakarékossági intézkedéseket vezet be,
  • 31 százalék a munkavállalók készségeit fejleszti,
  • 25 százalék energiahatékonysági beruházásokat hajt végre,
  • 14 százalék pedig több home office lehetőséget ajánl fel az irodai energiaköltségek csökkentése érdekében.

A felmérés szerint létszámbővítést idén a cégek 34 százaléka tervez, szemben a tavalyi 89 százalékkal - írták a közleményben.

Rámutattak: a cégek nagy többsége, 97 százaléka tervezi idén a munkabérek emelését, míg tavaly a felmérésben részt vevők 83 százaléka nyilatkozott így. A fizetésemelések mértéke és a munkavállalók elvárásai azonban nem egyeznek:

a munkaadók többsége 6-15 százalékos emelést tervez, a munkavállalók csaknem háromnegyede viszont a 16-20 százalékos vagy ennél is magasabb arányú fizetésemelést tartja reálisnak.

Húsz százalék feletti emelést a cégek alig 1 százaléka tervez, ezek döntően az IT és telekommunikációs szektorból kerülnek ki.

A humánerőforrás cég a négynapos munkahétről is megkérdezte a kutatásban részt vevő vállalatok képviselőit: 17 százalék tervezi tesztelni vagy bevezetni a munkavállalók munka-magánélet egyensúlyának javítása érdekében, ám a döntő többség,

83 százalék kivitelezhetetlennek tartja a saját szervezetében.

A Randstad központi irodája Hollandiában található, a cég 38 piacon van jelen, csaknem 40 ezer alkalmazottal; Magyarországon 2004-ben jelent meg, négy irodát működtet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×