eur:
394.72
usd:
365.16
bux:
71472.23
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels.com

Nem meglepetés a Fed friss kamatdöntése

Folyamatosan emelkedik Amerikában az irányadó kamat.

A Fed az előző négy alkalommal összesen 125 bázisponttal emelte az irányadó kamatot.

Szerdai kamatdöntése után kiadott közleményében a Fed hangsúlyozta, hogy az infláció elleni harc részeként "folyamatosan tovább emeli" a hitelfelvételi költségeket. Az infláció valamelyest mérséklődött, de továbbra is magas - áll a közleményben.

A Fed szerint például az oroszok Ukrajna ellen háborúja továbbra is hozzájárul a "fokozott globális bizonytalansághoz". Fontos változás a korábbi megfogalmazásokhoz képest, hogy a kamatdöntők ezúttal már nem hivatkoztak a háborúra és a koronavírus-járványra, mint amelyek közvetlenül hozzájárulnak az árak emelkedéséhez.

A Fed szerint miközben az amerikai gazdaság továbbra is "szerényen nő" és "erőteljes" a munkahelybővülés, továbbra is "kiemelten követik az inflációs kockázatokat".

A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szerint a kamatsáv folyamatos emelésével végsősoron teljesül az a cél, hogy az inflációt idővel visszaszorítsák a 2 százalékos célszintre.

A Fed közölte, hogy a jövőbeni kamatdöntéseiknél figyelembe veszik a már végrehajtott monetáris politikai szigorításokat és azoknak a gazdasági aktivitásra és az inflációra gyakorolt késleltetett hatását. A Fed jelezte továbbá, hogy folytatja a kincstárjegyek, jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését a májusban kiadott, a Federal Reserve mérlegének csökkentésére vonatkozó tervekben rögzített mértékben.

A Fed legközelebbi kamatdöntő ülésének a döntését március 22-én ismertetik, és ekkor frissített amerikai makrogazdasági előrejelzést is közzétesznek.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×