eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Motor Oil Splashes At The Old Newspapers Background
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Hatalmasat zuhant az orosz kőolaj ára

Példátlan a Brent és az Ural közötti különbség.

Az Ural típusú kőolajért 37,8 dollárt fizettek pénteken a piacon, ami jóval alacsonyabb, mint a Brent 80 dollár körüli értéke. Bár előbbi egy kicsit mindig olcsóbb volt, az az orosz–ukrán háború kitörése óta sem fordult elő, hogy ekkor legyen a diszkont az orosz nyersanyagon – írja a Portfolio a Bloomberg alapján, megjegyezve: bár a kétféle olajár az önkéntes európai embargós lépések után szakadt el egymástól, az ár lefeleződése inkább már a G7-ek intézkedéseivel hozható összefüggésbe.

A cikk felidézi, hogy december 5-én az Európai Unió szinte teljesen leállította az országból származó tengeri nyersolajimportot, és ezzel Oroszország legfontosabb exportpiaca zsugorodott össze. Ezzel egyidejűleg az EU csatlakozott a G7 országokhoz, és együtt 60 dolláros felső határt szabtak ki az orosz szállítások árára a külső, harmadik országokban.

Az árak egyik fő mozgatórugója valószínűleg az európai piac elvesztése volt, mivel ez Oroszországot a nagy vevők egy kis csoportjának, elsősorban Kínának és Indiának tette kiszolgáltatottá. És mivel a tartályhajóknak több ezer mérfölddel messzebb kellett hajózniuk, hogy a nyugat-oroszországi kikötőkből eljuttassák a rakományt ezekhez a vevőkhöz, a szállítási költségek az egekbe szöktek. Mindez arra kényszerítette az orosz felet, hogy a közel-keleti szállítmányokkal való versenyben árengedményeket alkalmazzon – teszik hozzá.

A vezetékes olajárak egyébként még nem estek ekkorát, az ESPO csövön keletre szállított nyersolaj ára valamivel 60 dollár felett áll.

A tengeri nyersolaj óriási diszkontjáról szóló hír az Argus cég adataira támaszkodik, amelyeket a nyugati és az orosz fél is fel szokott használni az olajpiaci tevékenységeik során. A Brent–Ural spread a Reuters adatbázisa szerint hivatalosan még elmarad ettől az 50 százalékos mértéktől, jelenleg mintegy 40 százalékot mutat.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×