eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Singapore, yellow gas pipes
Nyitókép: John Seaton Callahan/Getty Images

Norvégia lett Németország legnagyobb földgázszállítója

A norvég szállítások tavaly már a teljes német behozatal 33 százalékát adták, míg Oroszország részaránya 52 százalékról 22 százalékra esett.

A német szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint tavaly 12 százalékkal, 1 449 terawattórára (TWh) esett a német földgázimport.

Oroszország augusztus végén leállította a szállításokat az Északi Áramlat-1 gázvezetéken. A kieső mennyiséget Norvégiából, Belgiumból és Hollandiából pótolták. A német gázfogyasztás tavaly 14 százalékkal csökkent az enyhe időjárásnak és a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően. Ezen belül az ipari felhasználás 15, a magánháztartások és a kereskedelmi vállalkozások fogyasztása 12 százalékkal mérséklődött 2021-hez viszonyítva.

Az átlagos éves hőmérséklet tavaly 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az előző négy év átlagánál Németországban.

Az év utolsó három hónapjában még meredekebb visszaesést mutatott a német gázfelhasználás. Az ipari vállalatok 23, a lakosság és a kereskedelmi cégek 21 százalékkal fogták vissza fogyasztásukat. A német energiaipari statisztikai és szakmai képviseleti szervezet, az AGEB december végi jelentése szerint a földgáz részesedése a teljes német primerenergia-fogyasztásban 23,8 százalékra csökkent 2022-ben az előző évi 26,6 százalékról.

Közlésük szerint Németország teljes energiafelhasználása tavaly 4,7 százalékkal, a hőmérséklethatással kiigazítva 3,9 százalékkal csökkent és az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×