eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Borús jóslat: tovább emelkedhetnek itthon az árak

25 százalék felett is alakulhat a decemberi infláció Magyarországon, de az elemzők szerint még nem biztos, hogy ez lesz a tetőzés.

Az üzemanyagok árstopjának eltörlése miatt még szinte biztosan jön egy ugrás decemberre az infláció alakulásában a novemberi 22,5 százalék után, a kérdés az, hogy ez a hatás egyszerre, vagy két részletben, decemberben és januárban jelentkezik-e. Emellett még azt sem tudni, milyen mértékű év eleji átárazások lesznek – hívta fel a figyelmet a Portfolio elemzője.

Beke Károly úgy véli, a decemberi jelentősebb ugrás után 25 százalék környékén, akár a fölött is lehet az infláció, ami várhatóan a következő hónapokban – stagnálva, esetleg enyhén emelkedve – is kitarthat.

Az éves átlagos infláció 2023-ban valamivel magasabb lehet mindkét 2022-ben volt – tette hozzá. Mint fogalmazott, a már ismert január–novemberi adatokból kiindulva múlt évben az átlagos infláció 15 százalék körül alakulhatott, ami 2023-ban hasonló lehet, sőt, egyes szakértői vélemények 16-18 százalékról szólnak.

A Portfolio munkatársa szerint a kormány deklarált célja,

hogy egy számjegyű legyen év végére az infláció, nem elképzelhetetlen.

Az idei és a tavalyi év között az lehet a különbség, hogy míg 2022-ben az év első felében volt alacsonyabb az infláció, addig 2023-ban az év első hónapjai hozhatják a kedvezőtlenebb számokat – összegezett Beke Károly, a Potfolio elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×