eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác
Nyitókép: Pixabay

Még annál is kevesebb olaj kell a világnak

A globális olajkereslet korábbinál lassúbb növekedését jelezte előre idénre és a jövő évre a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete november havi piaci jelentésében.

Tovább csökkentette globális olajkeresleti előrejelzését az OPEC. Az olajkartell a világgazdasági aktivitás lanyhulásával és a szigorú kínai járványvédelmi intézkedéseknek a kereskedelmi forgalomra és a termelőipari aktivitásra gyakorolt következményeivel indokolta a prognózis visszafogását.

Kételyek merültek fel a világgazdasági növekedés lendületének fenntarthatóságával szemben és növekedtek a félelmek a globális recesszió kialakulása miatt - írták.

Az OPEC prognózisa szerint a világ olajfelhasználása napi 2,55 millió hordóval 2,6 százalékkal haladja majd meg idén a tavalyit, jövőre napi pedig 2,24 millió hordóval az ideit.

Az OPEC április óta ötödször csökkentette olajkeresleti előrejelzését.

Az OPEC mellett a nagyobb olajtermelőket is tömörítő informális piaci együttműködés, az OPEC+ legutóbb termelésének napi kétmillió hordóval való csökkentéséről döntött novemberrel kezdődően az olajár megtámasztása érdekében.

Az első negyedévben a globális olajkínálat napi 300 ezer hordóval maradt el a kereslettől az OPEC jelentése szerint, majd a második negyedévben napi 200 ezer hordós kínálati többlet alakult ki, amely a harmadik negyedévben napi 1,1 millió hordóra duzzadt.

Az OPEC olajtermelése októberben a tervezettnél nagyobb, napi 210 ezer hordóval csökkent napi 29,49 millió hordóra. A legnagyobb mértékben, napi 149 ezer hordóval Szaúd-Arábia vágta vissza termelését.

Címlapról ajánljuk
Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár várható - ezt írja friss elemzésében a Klímapolitikai intézet. A kutatásról az InfoRádió Kovács Eriket, a szervezet vezető kutatóját kérdezte. Szavaiból kiderült, egy igen száraz időszak kezdődhet az év második felében, amely akár két évig is eltarthat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×