eur:
394.78
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Nagyot változtak a magyarok a spórolás tekintetében

Pozitív fejlemény, hogy a lakosság tudatosan reagál a jelenlegi, bizonytalan helyzetre.

Úgy tűnik, a lakosság meghatározott célokat szem előtt tartva kezdett el spórolni, félretenni. Az OTP Bank által megrendelt, reprezentatív Öngondoskodási Index kutatásban megkérdezett 1500 ember 63 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenlegi helyzetben fontos megtakarítást képezni. A célokat illetően sokan készülnek a váratlan helyzetre (36 százalék), tesznek félre a gyermekek jövőjére (31 százalék), vagy lakásfelújításra (21 százalék).

A válaszadók 95 százaléka érzékelte kiadásainak növekedését, 76 százaléka jelentős emelkedésről számolt be. Többek között ennek hatásaként a válaszadók több mint 90 százaléka valamilyen formában korlátozta is a kiadásait.

A pénzügyi tudatosság erősödését több további eredmény is alátámasztja.

Az elmúlt három évben idén először kerültek többségbe azok a válaszadók, akik legalább a következő hónapra készítenek pénzügyi terveket,

illetve amíg az elmúlt két évben a pénzpiaci megtakarítással rendelkezők aránya stabilan 40 százalék volt, addig idén ez a szám 20 százalékkal, 48 százalékra emelkedett.

A pénzintézet közleménye idézi Kovács Antal vezérigazgató-helyettest, aki - a korábbi felmérések eredményét is figyelembe véve - kifejtette: a lakosság a megelőző évek tapasztalatai alapján már tudatosan, tervezetten reagál a jelenlegi bizonytalan helyzetre. Ezért nőhetett egy év alatt 34-ről 37 pontra az Öngondoskodási Index értéke, ami a legnagyobb éven belüli pozitív elmozdulás a felmérés történetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×