eur:
394.61
usd:
365.82
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: pixabay

Az ukrajnai háború váratlan hatása: már 2025 fordulópont lehet

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az ukrán háború a megújulók irányába löki az emberiséget.

Ukrajna orosz megszállásának hatására a kormányok nagyon nagy forrásokat fektetnek be a megújuló energiaforrásokra való átállásba, aminek köszönhetően 2025-ben tetőzhet a szén-dioxid-kibocsátás – vélekedik a Nemzetközi Energiaügynöksége (IEA). A globális energiahelyzetről készített éves jelentésének tanúsága alapján történelmi fordulóponthoz ért az emberiség energiafelhasználása – írja a The Guardian.

Az ukrán háború világszerte energiakrízishez vezetett, mely kezdetben magasra nyomta a földgáz árát. Ennek hatására az infláció is meredeken emelkedett, megterhelve a szerényebb anyagi körülmények közt élő háztartásokat.

A kormányok igyekeznek alternatív energiaforrásokat találni: egyes elemzőkben felmerült, hogy a bizonytalan helyzet miatt

vajon nem térnek-e vissza a szénhez,

ezzel lassítva az energiahordozó kivezetését. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor a valóságban az ukrán háború felgyorsítja a tiszta energiára történő átállást.

Az IEA szerint a válságra válaszul adott, zöld energia terén tervezett beruházások azt jelentik, hogy a kormányok intézkedései azt eredményezik, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet már ebben az évtizedben tetőzik. Az ügynökség említette az amerikai inflációcsökkentő törvénynek, az EU kibocsátáscsökkentési csomagjának, valamint Japán, Dél-Korea, Kína és India intézkedéseinek jelentős hozzájárulását.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiába, például a nap-, szél- és atomenergiába történő beruházások 2030-ra évi kétmilliárd dollárra emelkednek a jelenlegi tervek szerint, ami több mint 50 százalékos növekedést jelent a jelenlegihez képest. A tiszta energiával kapcsolatos éves beruházásnak azonban 2030-ra el kellene érnie a négymilliárd dollárt ahhoz, hogy 2050-re elérjük a nettó szén-dioxid-mentességet, ami jól szemlélteti, mekkora kihívás előtt állnak a kormányok világszerte.

Az IEA elemzése azt is kimutatta, hogy

a jelenlegi kormányzati politikák még mindig 2,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedéshez vezetnének, ami katasztrofális éghajlati hatásokkal járna.

Ez jóval meghaladhatná azt a célt, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozódjon. A párizsi klímakonferencián elfogadott másfél fokos cél megelőzné az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait. A kormányok tehát jelenleg még mindig nem tesznek eleget annak érdekében, hogy a katasztrofális éghajlati események ne következzenek be.

A tiszta energiába történő beruházási hullám Oroszországnak 2030-ig egymilliárd dollárnyi fosszilis tüzelőanyagból származó bevételkiesést is okoz majd az invázió előtti állapothoz képest – mondta Birol. Oroszország, amely korábban a világ legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-exportőre volt, sokkal kisebb szerepet kaphat a jövőben a nemzetközi energiaügyekben.

Birol szerint a válság nem változtatta meg az IEA tavaly közzétett értékelését, amely szerint

minden új fosszilis tüzelőanyag-projektet azonnal le kell állítani

annak érdekében, hogy a világ 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást. Az új olaj- és gázkitermelési projektek "veszélyeztetik éghajlati céljainkat" – mondta.

Elutasította az éghajlatváltozást tagadók azon kritikáját is, miszerint a tiszta energiára fordított kiadások hozzájárultak az energiaárak emelkedéséhez. Véleménye szerint nem ez a tény a felelős az energiaválságért, hanem Oroszország.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×