eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Új tőkealapot hoz létre a kormány

Jön a Nemzeti Tőkeholding, az eredményesebb működés érdekében.

Egy egységes Nemzeti Tőkeholding létrehozásáról döntött a kormány – hangzott el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hétfői háttérbeszélgetésén, ahol egyébként a kormány szombaton bejelentett intézkedéseiről adtak bővebb tájékoztatást, amikről bővebben itt és itt írtunk.

Lóga Máté államtitkár tájékoztatása szerint a Nemzeti Tőkeholding egységes keretbe rendezi az állami hátterű tőkealapokat – számolt be a Porfolio. Úgy fogalmazott, ezt a piacot eddig a széttagoltság jellemezte, ezért „egy közös köntösbe öltöztetik”, egy egységes irányítási struktúrában. Jelenleg 65 tőkealap van (köztük az Eximbank alapjai, ahol kisebbségi tulajdonos az állam), a kihelyezhető forrásaik meghaladják az 1000 milliárd forintot.

Az NTH-t 2023. január 1-től alakítják ki a gazdaságfejlesztési miniszter irányítása alatt. Új állami tőkealap már csak az új struktúrában, az NTH ernyője alatt hozható létre. Az új tőkeholding menedzsmentjét a közeljövőben fogja ismertetni Nagy Márton tárcavezető.

A Portfolio cikke szerint a tőkealapok mintegy egyharmada alulteljesítő, ahol a kihelyezett források mértéke nem érte el az elvártat („zombialap”), ez volt az egyik oka, hogy az állam új rendszert állít fel. Az alapok (mivel a legnagyobb részük vegyes, részben magántőkével működtetett) nem szűnnek meg, „csak” az irányításuk változik meg.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×