eur:
394.43
usd:
365.32
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Kiszámolták, mi lesz, ha november 1-jével leáll az orosz gáz

A Nemzetközi Energiaügynökség körképet készített a közelmúltról, a jelenről és a közeli jövőről, ami a földgázigényt illeti.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a globális földgázpiac tavaly óta tartó szűkössége jövőre is fennmaradhat, a globális kereslet az idei évben 0,8 százalékkal lehet alacsonyabb, mint tavaly - olvasható a vg.hu portálon.

Az európai nyersanyagéhség közben 10 százalékkal csökkenhet egy év alatt, és Ázsiában sem lesz nagyobb az "étvágy" a jóslatok szerint.

A jóslatokban a háború és a kereskedelmi szankciók miatt meglehetősen nagy a bizonytalanság, azonban a gázszállításban világszerte alig 0,4 százalékos növekmény lehet a következő évre.

A jelentés szerint 2022 harmadik negyedévében a kilövő energiaárak fogták vissza a keresletet, és megindult az útkeresés az üzemanyagok lecserélése irányába is. A kieső földgázt főként szén és olaj felhasználásával váltották ki. Földgázból Kína és Japán fogyasztása stagnál, Dél-Koreáé és Indiáé viszont csökken. Az amerikai felhasználás viszont közben az árnövekedés ellenére növekszik.

Az európai LNG-felhasználási többlet egy év alatt 65 százalékos,

ez a szám aligha csökken, ha a feldolgozói és logisztikai kapacitás felzárkózik az igény mellé.

Az IEA jelentése megvizsgálta az uniós gázpiac ellenállóképességét az orosz szállítások november 1-től történő esetleges teljes leállítása mellett. A kereslet mérséklése nélkül az LNG magas elérhetősége mellett is az uniós tárolók töltöttsége februárra 20 százalék alá csökkenhet, míg az LNG alacsony elérhetősége mellett mindössze 5 százalékig lehetnek a tárolók feltöltve ugyanebben az időpontban. Ez az ellátás zavaraihoz is vezethet egy kései hideghullám esetén.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×