eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Kormánydöntés - rendkívüli nyugdíjemelés lesz

Novemberben már az emelt összeg érkezik, méghozzá jóval több, mint ami várható lett volna.

4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj - derült ki a szerdai Magyar Közlönyben közzétett kormányrendeletből - írja a hvg.hu. Az emelés januártól visszamenőlegesen jár, azoknak pedig, akik 2022-től jogosultak nyugellátásra, novembertől folyósítják a magasabb összegű járadékot.

Az emelés megfelel annak a rendelkezésnek, hogy ha az infláció magasabb annál az értéknél, amely a nyugdíjemelés alapja, akkor az államnak visszamenőlegesen korrigálnia kell az emelést, méghozzá a január-augusztusi inflációs adat figyelembevételével.

Mivel az 5 százalékos év eleji emeléshez képest 3,9 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés már történt ebben az évben, a Portfolio számítása szerint a kormánynak 1,8 százalékos újbóli emelést kellett volna megállapítania, ehhez képest jóval többet kapnak a nyugdíjasok.

A gazdasági lap arra a következtetésre jutott, hogy az annak érdekében történt így, hogy

a járandóság lépést tudjon tartani a várhatóan tovább száguldó inflációval.

Az 1,8%-os emelés ugyanis az eddigi (augusztusig látott) pénzromlás ellen védte volna a nyugdíjasokat, az infláció azonban azóta gyorsult és további gyorsulás jöhet ezen a téren, ezért a kormány gyakorlatilag "előre cselekedett".

Vagyis az 1,8%-os mértékhez képest jelentős meglepetésről van szó, de a várható inflációs folyamatok fényében nem teljesen váratlan az intézkedés.

A lapban kiemeli még, hogy a visszamenőleges nyugdíjemelési korrekció a 2022. februárban kifizetett 13. havi nyugdíjra is jár. Vagyis novemberben az érintettek megkapják a novemberi, 4,5%-kal megemelt nyugdíjukat, másrészt az emelt összegű nyugdíj mellé egy összegben 11 havi korrekció érkezik hozzájuk visszamenőlegesen.

Összességében - a lap számításai szerint - egy átlagnyugdíjas

83 ezer forintot kaphat novemberben.

A kormány döntött ugyanakkor nyugdíjprémium fizetéséről is. A nyugdíjtörvény szerint ez abban az esetben jár, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot - ezt nagyjából minden elemző biztosra veszi erre az évre. A prémium kiszámításához két számot szoroznak össze, az egyik a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint, a másik a kormány által a növekedéshez mérten megállapított szám, ami a rendelet szerint 0,5.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×