eur:
394.46
usd:
365.28
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels.com

Önkormányzati nem az MVM emelt ajánlatára

Balassagyarmat fideszes polgármestere számolt be a részletekről a közösségi oldalán.

Egy héttel ezelőtt – a balassagyarmati polgármester Facebook-bejegyzése alapján – tíz város és egy budapesti kerület több mint tizenhatszoros árajánlatot kapott földgázra az MVM-től.

Most szintén Csach Gábor tájékoztatásából derül ki az, hogy a települések közül többen nem fogadták el a 16,6-szoros megemelt ajánlatot, ezért más településekkel együtt arra kényszerülnek, hogy az állami intézmények számára rendelkezésre álló Pénzügyminisztériumi felügyelettel működő KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) rendszerben szerezzenek árat a következő egy évre – szúrta ki a 24.hu.

Ennek a fideszes városvezető szerint két kockázata van:

  • Ha kapnak fixált árat még (erre kicsi az esély), akkor egy esetleges tőzsdei árcsökkenéskor egész évre fizetniük kell az elnyert magas árat.
  • Ha nem kapnak fixált árat, akkor a napi TTF tőzsdei ár szerinti fizetés jön úgynevezett fix felárral számolva. Ez az ár most bár alacsonyabbnak látszik, de a fix felár miatt egy 20-30 százalékos emelkedés esetén ez akár súlyosabb terhet is jelenthet, mint a 12-17-szeres piaci ár.

A polgármester hozzáteszi: nyilván segítséget jelentene a kormány beavatkozása a közszféra energiabeszerzés támogatására (ársapka, egyéb támogatás, részletfizetési lehetőség stb.), de az állami intézményeket ugyanez az energiaár sújtja, és a lakossági terheket sem lehet tovább növelni, tehát fenn kell tartani a lakosság állami támogatását is. „Nem várunk a sült galambra, megpróbálunk mi is jelentős megtakarítást végrehajtani” – fogalmaz Csach Gábor, hosszasan részletezve az intézkedéseket.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×