eur:
387.75
usd:
359.98
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Fuel tanker or bunker ship sailing on water at mountains background
Nyitókép: Illusztráció (Lilkin/Getty Images)

Trükkös utakon az orosz olaj

Az oroszok közvetítők útján és trükkös átrakodásokkal játsszák ki a nyugati szankciókat.

Alig két hete az egyik egyiptomi olajterminálban rakodott ki hatalmas mennyiségű nyersolajat egy orosz hajó - írja a vg.hu a Bloombergre hivatkozva. El Hamra-t eredetileg azért létesítették, hogy az egyiptomi nyugati sivatagban kitermelt olajat el tudják szállítani. A másfél millió hordó befogadására alkalmas tartályokba 700 hordónyi orosz olaj került. Majd pár órával később ugyanitt teletöltöttek egy másik tankhajót. Így már igencsak nehéz megállapítani, hogy a második tanker rakománya orosz vagy egyiptomi termelésből származik. Ez a második hajó, a Chris, most az egyiptomi Vörös-tenger partján lévő Rasz Sukheir olajterminálnál horgonyoz, ahol szintén lehetőség van a portál szerint összekeverni a kétféle olajat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az El Hamra-i eset csupán egyszeri volt-e.

Az oroszok megfigyelők szerint más trükköt is bevetnek azért, hogy a szállítmányok eredete követhetetlenné váljon. A Spanyolországhoz tartozó, észak-afrikai Ceuta kikötőjében például egyik tankhajóból egy másikba pumpáltak át jelentős mennyiségű olajat. A Bloomberg úgy tudja, hogy ilyen hajóból-hajóba átrakodást már megfigyeltek az Atlanti-óceánon és a Szingapúrhoz közeli Johor mellett is.

Az ehhez hasonló csalafintaságokra persze csak akkor van szükség, ha a célállomás valamelyik nyugati ország kikötője. Mert India, és Kína mindenféle trükközés nélkül, hatalmas tételekben vásárolja az oroszoktól az olajat, méghozzá diszkont áron - írja a vg.hu.

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×