eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai-csendes-óceáni külügyminiszteri tanácskozáson Prágában 2022. június 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szijjártó Péter: az európai gazdaság küszködik, szenved

A tárcavezető a Diehl Aviation Hungary Kft. tízéves jubileumi ünnepségén és csarnokavatóján közölte, lokális kivétellé kell válni.

A kormány célja, hogy Magyarország lokális kivétel legyen az európai kontinentális válságban, amihez adottak is a megfelelő alapok, hiszen hazánk az elmúlt időszak minden kríziséből megerősödve került ki - szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.

A tárcavezető a Diehl Aviation Hungary Kft. tízéves jubileumi ünnepségén és csarnokavatóján közölte, hogy az elmúlt tíz-tizenegy évben számos válsággal, például pénzügyi, migrációs és egészségügyi krízissel kellett szembenézni, és ezek az "elemi erejű ütések rendkívüli mértékben megviselik a világ, de azon belül is Európa gazdaságát".

"Az európai gazdaság küszködik, szenved, és sajnos azt kell mondjam, hogy a feketeleves még valószínűleg hátra van, hiszen az az energiaellátási válság, amely itt a horizonton kirajzolódik, rendkívül nehéz jövőképet vetít az európai gazdaság elé" - jelentette ki.

"Persze korábban hallottunk nyugat-európai politikusokat arról beszélni, hogy ők ezt már megoldották, Európa levált az orosz gázról, mindenesetre az elmúlt időszak riadalma és kissé kaotikus intézkedései nem ezt támasztják alá" - tette hozzá.

Majd kiemelte, hogy az ukrajnai háborúra adott európai válaszok nyomán éppen a szankciókat kivető kontinens szenved energiavészhelyzettől, és nem az az ország, amellyel szemben ezen intézkedéseket elrendelték.

Szijjártó Péter leszögezte: a kormány célja, hogy Magyarország lokális kivétel legyen a kontinentális válságban, amihez adottak is a megfelelő alapok, hiszen hazánk minden nehézségből megerősödve tudott kikerülni az elmúlt időszakban

Mint mondta, ennek alapját az a tizenkét éve folytatott beruházásösztönző gazdaságpolitika adta, amely arra épül, hogy Magyarországon a legalacsonyabbak az adóterhek, megszorítások helyett a válságok alatt is a munkanélküliség megelőzését támogatták, illetve olyan környezetet alakítottak ki, amelyben megéri dolgozni és munkahelyeket létrehozni.

Szavai szerint ez a gazdaságpolitika válságállónak bizonyult, amit bizonyítanak a tavalyi beruházási, foglalkoztatottsági, növekedési és exportrekordok.

A miniszter tájékoztatása szerint a Diehl a most átadott, 2,5 milliárd forint értékű beruházásával immár a harmadik gyártócsarnokát építette fel Magyarországon, ahol repülőgép-alkatrészeket fog előállítani. A hazánkban 870 embert foglalkoztató vállalat projektjét az állam 867 millió forinttal támogatta.

Kitért arra is, hogy a légi és űrjárművek gyártásával foglalkozó, 3300-nál is több embernek munkát adó hazai ágazat az idei év első öt hónapjában 34 százalékkal nőtt, termelési értéke így meghaladta a 70 milliárd forintot.

Végül rámutatott: Magyarországon a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig tavaly elérte a 60 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és volumene az idei év első négy hónapjában is 7 százalékkal bővült.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×