A jelenlegi súlyos aszály miatt országszerte 5 tonna alatti búzahozamokra számítanak a termelők hektáronként, ami körülbelül 1 tonnával lehet kevesebb a tavalyi átlagnál. Szakértők szerint megközelítőleg 220-250 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről, ami jelentősen megnöveli a gazdálkodók költségeit – írja a VG.
A tonnánkénti búzaár a tavaly júniusi 60-65 ezer forintos indulóárhoz képest brutálisan megnőtt, már 140 ezer forintnál jár, ami szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a malom- és a sütőipar szereplőit. Ezzel egyidejűleg az energiaárak terén is „elszabadult a pokol”. A gazdasági lap által megkérdezett cégvezetők egyetértenek abban, hogy aki nem tudja a pluszköltségeit minél hamarabb beépíteni az árazásba, az pillanatok alatt tönkremehet.
A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: jelenleg egy kiló búza ára 140 forint, ebből tud dolgozni a malomipar. „Ha minden költséget összeadunk, akkor ebből nagyjából 230 forintos kilónkénti átadási ár fog kikerekedni a liszt esetében. Az árréssel és az áfával megnövelve ez máris 300 forint feletti lisztárat jelent” – magyarázta Lakatos Zoltán.
A liszt drágulása padig magával hordozza a kenyér drágulását is.
A Hajdúsági Sütődék Zrt. vezérigazgatója a többi között azt mondta, hogy az energiaárak elszabadulása, és az alapanyagárak növekedése miatt a következő egy-két hónapban további 30-40 százalékos áremelkedéssel kell kalkulálni. Kiemelte azt is, hogy azok a gazdálkodó, akik egy évvel ezelőtt jól gazdálkodtott az árujával, 4-5-szörös extraprofitot zsebelhet be idén a tavalyi terménye után. Az aránytalanságok miatt főleg az értéklánc két középső szereplője, a malom- valamint a sütőipar szenved.
„Lassan annyiért vagyunk kénytelenek átadni a termékeinket a kereskedelemnek, mint amennyi egy éve a fogyasztói áruk volt” – zárta gondolatait a cégvezető.