eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
室外天然气连接管道法兰
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Látványos ábra arról, mennyit jelentenek most az új földgázbeszerzési források

Márciusban nőtt az Európába érkező orosz földgáz mennyisége, bár az továbbra is elmaradt a tavaly márciusban szállított mennyiségtől – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi földgázpiaci elemzésében. A részletekről Scherer Zsolt, a hivatal szóvivője beszélt.

Márciusban nőtt az Európába érkező orosz földgázforrások mennyisége, bár az továbbra is elmaradt az egy évvel ezelőtt szállított mennyiségtől. Továbbra is a források tartós szűkülése prognosztizálható tehát, így folytatódik a 2021 közepén beindult forrásátrendeződés, amelynek során az orosz import helyét több helyen LNG (cseppfolyósított földgáz), illetőleg norvég és azerbajdzsáni források vették át – közölte megkeresésünkre a MEKH szóvivője.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal márciusi jelentésében szereplő egyik ábrán látszik, milyen forrásokból mennyi földgáz érkezett az elmúlt időszakban Európába. Megjelenik rajta a norvég, valamint az azeri gázt szállító vezetékek (TAP, TANAP) lassan növekvő forgalma, amely az alábbiak szerint alakul. (Kattintson ide vagy a képre a teljes méretért!)

Alább pedig az érkező orosz gáz mennyisége látható, a grafikon szintén a MEKH jelentésében szerepel. (Kattintson ide vagy a képre a teljes méretért!)

Scherer Zsolt az InfoRádióban arra is kitért, hogy korábban a nyugati szankciók lebegtetése miatt az árak – 120 euró/megawattóráról – 217 euró/megawattóráig is emelkedtek, majd azt követően, hogy olyan bejelentések láttak napvilágot, miszerint a büntetőintézkedések egyelőre nem érintik az energiahordozókat, az árak a 100-130 euró/megawattórán konszolidálódtak.

Megjegyzendő – fogalmazott a szóvivő, emlékeztetve a hivatal elnöke, Horváth Péter János által a múlt heti Nemzetközi Olaj- és Gázipari Konferencián elmondottakra –, hogy

a szankciók lebegtetése sok esetben a szankcionálandó fél bevételeinek növekedéséhez vezet,

akár duplájára is emelve az árakat, lásd például a gázpiacokon.

Ami a vezetékeket illeti, ismertette Scherer Zsolt, márciusban az Ukrajnán keresztüli tranzit 55 százalékkal emelkedett, a Jamal-Európa vezetéken pedig 57 százalékkal nőtt a behozatal. Noha több orosz földgáz érkezett az előző hónapokhoz képest, a tavaly márciusi mennyiségtől azonban még így is elmaradt a mennyiség – ismételte meg.

Magyarországon – a hőmérséklet és munkanaphatásokat figyelembe véve – a havi átlagfogyasztás az előző évihez képest 4 százalékkal csökkent. Ennek ellenére a csúcsnapi felhasználás márciusban 538 gigawattóra volt, ami 2018 óta a legmagasabb érték – jegyezte meg. Eközben tovább nőtt az import részaránya és visszaesett a kitárolás szerepe: utóbbi a felhasználás 23 százalékát, míg az import a 68 százalékát adta.

Scherer Zsolt kiemelte: továbbra is szerződésszerűen érkezik Magyarországra a földgáz, így ellátási zavar márciusban sem volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×