eur:
394.59
usd:
365.44
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Debreceni Egyetem és a pénzintézet közös finanszírozásában kialakított pénzügyi labor átadásán az egyetem gazdaságtudományi karán 2018. október 15-én. A pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó labor az országos Fintelligence Pénzügyi Edukációs Hálózat legújabb tagja.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Erste-előrejelzés: emelkednek a lakáshitelkamatok, de befektetni is jobb most

Jelasity Radován bankvezető az InfoRádióban arról beszélt, hogy hűteni kellene a gazdaságot.

Csaknem 1 milliárdos veszteséggel zárta 2022 első negyedévét az Erste Bank Magyarországon. A veszteséghez jelentősen, több mint 7 milliárd forintos tétellel járult hozzá a Sberbank végelszámolása miatt elrendelt rendkívüli kifizetés az Országos Betétbiztosítási Alapnak - mondta az InfoRádiónak a magyarországi Erste Bank elnök-vezérigazgatója, Jelasity Radován.

"Jelentősen növekedtünk az első negyedévben, viszont veszteséggel zártunk, méghozzá két okból:

  1. a babaváró hiteleket vissza kellett vezetni a jelenlegi értékre, emiatt 10 milliárd forinttal lett kevesebb a bevételünk a tavalyi év hasonló időszakához képest
  2. az OBA-nak kellett egyszeri befizetési kötelességünket teljesítenünk, ami több mint 7 milliárd forintot tett ki,

ebből jött ki az 1 milliárd forint mínusz" - részletezte Jelasity Radován.

A sberbankos licencmegvonás hátteréről elmondta, az OBA minden betétest kifizetett 100 ezer euróig, és ezeknek a betéteseknek a kifizetésére kellett 140 milliárd forintnyi értékben eleget tenni.

Az Ersténél sem örülnek annak, hogy jelentős kamatnövekedés van, ez ugyanis azt jelenti, hogy a gazdaságban "a hőmérséklet megemelkedett", így azt hűteni kell.

"Sokkal jobban örülnénk, ha egy normálisabb hőmérséklet mellett, alacsonyabb inflációval ketyegne. Magyarán ha abból indulunk ki, hogy a hitelkereslet csökkenni fog, a betétesek aktívabban fogják keresni a befektetési lehetőségeket, és abból is ki kell indulni, hogy az ukrajnai háború jelentős hatással lesz a vállalati szektorra, ilyen környezetben pedig mindent meg kell tennünk, hogy kiálljunk a hiteleseink mellett" - mondta a bankvezető.

Hogy az emelkedő kamatok megjelentek-e már a lakáshiteleknél is, arról azt mondta:

lassan, de biztosan igen.

"Aki fel szeretne venni 10 évre fix ingatlanhitelt, 5-össel már nem talál, ami a kezdeti számot illeti, 6-ossal még úgy, ahogy. De 7 százalékkal is van már egyik-másik banknál" - mutatott rá.

A másik oldalon viszont a befektetések közül is egyre több bank kínál jelentős kamatokat Jelasity Radován szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×