eur:
394.67
usd:
364.51
bux:
71007.84
2024. július 8. hétfő Ellák
Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Jelentős átrendeződés látható az állampapírok között

Év eleje óta jelentősen átrendeződött a lakossági állampapírállomány: az emelkedő inflációs környezetben az első negyedévben 412 milliárddal nőtt az inflációt követő Prémium Magyar Állampapír állománya, míg a szuperállampapíré csaknem ugyanennyivel csökkent - mondta a Portfolio elemzője Árgyelán Ágnes.

A Prémium Magyar Állampapírt keresik a legtöbben, miután magas infláció miatt jelentősen csökkent a Magyar Állampapír Plusz (MÁP) állománya. Az új helyzet 326 milliárd forinttal rövidítette meg a MÁP-ot.

A Portfolio elemzője Árgyelán Ágnes az InfoRádiónak azt mondta, hogy a legfrissebb adatok szerinti

8,5 százalékos infláció mellett nem meglepő, hogy a Prémium Magyar Állampapír értékesítése az utóbbi hetekben nagyon felpörgött,

hiszen követi az inflációt, és magasabb kamatot tud biztosítani.

Az online gazdasági szaklap elemzője azt mondja: ez a helyzet a lakossági állampapírokban lévő megtakarításokra is hatással van, ugyanis a március végi 10 069 milliárd forintnyi állomány 155 milliárddal kevesebb, mint február végén, ugyanakkor a december végi adathoz viszonyítva még mindig 60 milliárd körüli pluszt láthatunk.

Árgyelán Ágnes azt is elmondta, hogy minél korábban szálltunk be a szuperállampapírba, annál magasabb infláció kell a jövőben ahhoz, hogy megérje átugorni inflációkövető papírba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Hónapok óta zajlott a jövő évi költségvetés tervezetének vitája a német kormánykoalíció három párja között. A szorító egyik sarkában a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja, míg a másikban a szabad demokrata FDP, élén a pártelnök-pénzügyminiszterrel, Christian Lindnerrel. A nézeteltérések olykor olyan élesnek tűntek, hogy elemzők a koalíció felbomlását sem zárták ki. A három párt közötti mostani megállapodással ez a veszély egyelőre legalábbis elhárult.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Kiderült: óriási változás jön a megújuló energiatermelés támogatásában a németeknél

Kiderült: óriási változás jön a megújuló energiatermelés támogatásában a németeknél

A garantált értékesítési áron keresztül működési támogatást nyújtó modellről egyösszegű beruházástámogatási modellre tér át a német megújuló energiatermelési támogatási politika, amely a költségvetés számára kevesebb kiadással, a beruházók számára viszont jelentősen több piaci-értékesítési kockázattal jár - gyakorlatilag ez az az óriási változás, amelyről furfangos megoldások mellett megállapodtak múlt péntekre a német kormánypártok a 2025-ös költségvetés keretei kapcsán. Mindez magyar szempontból is fontos, hiszen a német megújuló energiatermelési kapacitások mérete a magyar nagykereskedelmi villamosenergia árakat is jócskán befolyásolja, másrészt idehaza is született már a közelmúltban javaslat a megújuló energiatámogatási rendszer megváltoztatására. Ezekről a témákról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre itt már lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×