eur:
394.81
usd:
368.05
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Céglogó a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik üzemanyagtöltő állomásán az M7- es autópálya 94. kilométer szelvényében, Siófoknál. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Európai szinten is számottevő üzemet épít itthon a Mol

Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét építi fel a Mol Százhalombattán, a 22 millió eurós beruházás lehetővé teszi, hogy a vállalat megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével évente 1600 tonna zöld hidrogént állítson elő, és ezzel 25 ezer tonnával csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

A Mol szerdai közleménye szerint az amerikai Plug Powerrel, a kulcsrakész zöld hidrogén rendszerek vezető szállítójának segítségével valósítják meg a beruházást.

A létesítménnyel kiváltják a jelenleg használt, földgáz-alapú gyártási eljárás egy részét. Mivel ez a technológia felelős a Mol szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodáért, az új technológia támogatja a vállalat karbonsemleges céljainak megvalósítását és hozzájárul a régió energiafüggetlenségéhez.

A 2023-ban működésbe lépő berendezés által gyártott zöld hidrogént a Mol a Dunai Finomítóban az üzemanyaggyártás során, saját hidrogén hálózatában használja fel. Így az beépül a Mol-üzemanyagok molekuláiba, zöldebbé téve a gyártási technológiát, illetve a végterméket is, ezzel tovább csökkentve a vállalat karbonlábnyomát - jelezték.

A zöld hidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz: a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre, sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10 ezer tonna földgáz felhasználását takarítja meg.

A zöld hidrogén előállítása szervesen illeszkedik a Mol-csoport frissített, fenntarthatósági fókuszú, az Európai Zöld Megállapodással teljes összhangban álló SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájába, amelynek keretében a vállalat összesen egymilliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid kibocsátású, körforgásos gazdaságba 2025-ig. A stratégia részeként a Mol 2030-ra 30 százalékkal csökkenti a működése karbonlábnyomát és a beruházási ráfordítások 50 százalékát fenntartható projektekre fordítja. A Mol célja, hogy tevékenysége 2050-re karbonsemleges legyen - közölték.

Címlapról ajánljuk
Orbán Balázs a Patrióták Európáért megszületéséről és az új politikai szövetség jövőjéről

Orbán Balázs a Patrióták Európáért megszületéséről és az új politikai szövetség jövőjéről

Nem mi leszünk az egyetlenek, akik fújják ebben az együttműködésben a passzátszelet, de mint alapító a Fidesz–KDNP biztos, hogy megkerülhetetlen szereplője lesz az együttműködésnek – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke a vasárnap bejelentett kezdeményezésről. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a nemzeti konzervatív pártok együóttmáködési esélyéről, a közös fellépés esélyéről és egy páneurópai párt felépítésének a lehetőségéről is.

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×