eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
munkaerő hiány
Nyitókép: kamaraonline.hu

Magyar munkaerőpiac: hatalmas a szakadék

Továbbra is kétarcú a hazai munkaerőpiac, miközben Csongrád-Csanád megyében 1,1 százalék az állástalanok aránya, addig Szabolcsban a 9 százalékot is meghaladja.

Több magyarországi megye lényegében elérte a teljes foglalkoztatást, ám továbbra is kettészakítottság jellemzi a hazai munkaerőpiacot – írja a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék – Térségi összehasonlítás című tavalyi, negyedik negyedéves és egész éves adatokat összegző kiadványa a alapján a Világgazdaság.

Bár a múlt esztendő végén országosan az állástalanok aránya az előző évi 4,1 százalék után 3,7 százalékra mérséklődött, és megközelítette a koronavírus-járvány előtti időszak kedvező adatait, az egyes térségek között óriási eltérések alakultak ki. Míg

  • Csongrád-Csanád,
  • Komárom-Esztergom,
  • Vas,
  • Veszprém
  • és Győr-Moson-Sopron megyében

a 2 százalékot sem érte el, addig

  • Nógrád,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

a 7 százalékot is meghaladta a munkanélküliségi ráta, amely az utóbbiban 9,2 százalék.

A fizetések terén ugyanez a kettősség köszön vissza, továbbra is a legrosszabb munkaerő-piaci statisztikával rendelkező megyék szerepelnek a rangsor végén: Szabolcsban a havi nettó átlagbér tavaly 90 ezer forinttal maradt el az országos átlagtól. A fizikai foglalkozásúak esetében szintén ez a tendencia rajzolódik ki, ahogy az elmúlt években mindig, ezúttal is Győr-Moson-Sopronban keresték a legtöbbet, a nyugati határszélen 395 ezer forint volt a bruttó átlagbér, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig mindössze 232 ezer forint.

Az ipari termelés terén tavaly Pest megyében állították elő a legnagyobb értéket, az egy lakosra jutó termelés viszont továbbra is Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében volt a legmagasabb, az országos átlag (4,2 millió forint) több mint kétszerese. Baranya, Somogy és Békés megyében ugyanakkor a hazai szint felét sem érte el a mutató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×