eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Outdoor detail shot with lot of brand new cars in a row
Nyitókép: roibu/Getty Images

Óriási fékezés az európai autópiacon

A Volkswagen csoport a piacvezető, de 11 százalékkal csökkentek az eladásai.

Februárban alig több mint 719 ezer új személyautó kelt el az uniós országokban, ami majdnem 7 százalékos visszaesést jelent éves szinten. Egyben a leggyengébb februári adat – írja az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) friss adatai alapján a napi.hu.

A járvány előtt, 2019 februárjában több mint 1,1 millió új személyautó került az utakra. Vagyis idén februárban majdnem 400 ezerrel kevesebb autót adtak el az uniós autókereskedők. A hanyatlás továbbra is az ellátási láncok problémáival, ezen belül a chiphiánnyal magyarázható.

A legtöbb autógyártó csökkenéssel zárta a hónapot. A Volkswagen-csoport (Audi, Volkswagen, Porsche, Skoda, Seat) több mint 176 ezer új autót adott el, februárban, 11 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel az eredménnyel a cégcsoport piacvezető az EU-ban, 24,5 százalékos a részesedése.

A Peugeot, Fiat, Opel/Vauxhall, Citroen, Jeep, Lancia/Chrysler, DS, Alfa Romeo márkákat forgalmazó Stellantis-csoport autóiból 151 ezer került a vevőkhöz, ami 19 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól és 21,5 százalékos piaci részt jelent.

A Renault-csoporté a harmadik legnagyobb szelet: a francia autógyártó 9,5 százalékát uralja a piacnak 69 ezer darabos eladással, ami 4 százalékos visszaesést jelent.

A negyedik és az ötödik helyen áll a Hyundai- és a Toyota-csoport, a dél-korai és japán vállalat 9,3 és 7,1 százalékos piaci részesedéssel. A két cégcsoport a kivételek közé tartozik, mivel növekedést értek el. A Hyundai-csoport 21 százalékkal 67 ezerre, a Toyota pedig 3 százalékkal 49 ezerre növelte az eladásait.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×