eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Engineer hand using tablet with machine real time monitoring system software. Automation robot arm machine in smart factory automotive industrial Industry 4th iot , digital manufacturing operation.
Nyitókép: Zapp2Photo/Getty Images

Német–magyar gazdasági kapcsolatok: a számok nem hazudnak

A világjárvány és a globális kihívások ellenére a német–magyar gazdasági kapcsolatok nagyon jó állapotban vannak, és továbbra is számos új lehetőségeket rejtenek magukban – véli a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke.

A német és magyar gazdasági kapcsolatok nagyon jó állapotban vannak – közölte Sávos András, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke. Jelenleg nagyjából 2700 német irányítású cég működik az országban, mintegy 220 ezer magyar embernek adva munkát. Ez a szám 2013 óta több mint 40 ezer fővel emelkedett, ebből következően a német gazdasági szereplőknek erős bizalmuk van a magyar gazdaság iránt.

"Az elmúlt években folyamatosan érkeztek a beruházások az országba a különböző iparágakban, a legnagyobbaktól az egész kis méretűekig, így aztán a kamara a következő évek elé is optimistán áll" – tette hozzá Sávos András, és arra is kitért, hogy az elmúlt két év során a globális ellátási láncokban tapasztalható nehézségek nagymértékben rontották mind a magyarországi, mind a németországi ipar teljesítményét, minek okán már számos intézkedéssel próbálják orvosolni a problémát.

Mindkét ország esetében lényegesen magasabb lehetett volna az ipari kibocsátás, így például Magyarországon az autóipari beszállítók teljesítménye. A kamara elnöke ugyanakkor a zavarok csökkenésére számít a jövőben, hiszen mint fogalmazott, az alkalmazkodás már megindult, és számos stratégiai programban szerepel ezek kiküszöbölése. Ráadásul

más okok miatt is rövidülhetnek az ellátási láncok idővel, plusz lehetőségeket kínálva Magyarország és Kelet-Európa számára

– mondta.

Sávos András meggyőződése, ha Magyarországon a megfelelő intézkedéseket meghozzák, köztük például a munkaerőhiányra vonatkozóakat, akkor ebből az ország akár rövid távon is, de középtávon mindenképpen profitálni fog. Ellátási, termelési központok jöhetnek létre a régióban, így Magyarországon is, a szakértő szerint minden adottság megvan ehhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×