eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga
financial stock market graph illustration ,concept of business investment and stock future trading.
Nyitókép: monsitj/Getty Images

Korányi G. Tamás: véget vetett egy korszaknak a Fed

Befejezi eszközvásárlási programját, és elkezdi a kamatemeléseket márciusban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed – mondta Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő, akit a 4iG által nemrégiben végrehajtott tőkeemeléséről is kérdeztük.

A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság, vagyis a Fed irányadó monetáris döntéshozó testületének szerdai ülését megelőzően a részvénypiacokon jó hangulat uralkodott, az előző egyhetes „szenvedés” után fellélegezett az amerikai piac, a Dow Jones 800 pontos emelkedésben volt, és mindenki arra számított, hogy az esés korrekcióját élik át, ez azonban végül nem így történt – fogalmazott Korányi G. Tamás.

Ugyanis Jerome Powell Fed-elnök az ülésen eléggé kemény hangot ütött meg, világossá téve, hogy március végétől esedékes lesz a kamatemelés, amire sok éve nem volt már példa a Fed gyakorlatában, illetve az is kiderült: befejeződik a gigantikus, több ezer milliárd dolláros eszközvásárlási program, már csak kincstárjegyeket vásárolhat a központi banki rendszer 10 millió dollár értékben márciusig. Ráadásul egyelőre arról sincs szó, hogy az eddig megvásárolt eszközöket mikor fogják értékesíteni. A tőzsdei szakértő elmondása alapján mindez együtt jár az eddigi 0–0,25-ös alapkamat 0,25–0,5-ös sávba való emelésével, egyértelműen jelezve: vége egy korszaknak. Tehát a dollár erősödik, viszont a finanszírozás megnehezül, megdrágul, ami pedig a részvénytartók számára nem jó hír.

A fentiek komoly esésekhez vezettek szerda estére: a Dow Jones végül „csak” 0,4 százalékos vesztéséggel zárt, igaz, ez 850 pontos csökkenést jelentett egy napon belül. Szokás szerint főként a technológiai papírok nyögték a szerdai napot, amin például az sem segített, hogy a Tesla a vártnál valamival jobb gyorsjelentést publikált. Ennek kapcsán viszont, köszönhetően a borús hangulatnak, inkább azt emelték ki az elemzők, hogy a cég által tervezett 25 ezer dolláros olcsó autót még el sem kezdték fejleszteni a globális chiphiány miatt, valamint hogy a 2022-re remélt önvezető teherautójuk megjelenése is tolódik a következő évre, tehát inkább kis fanyalgás fogadta még a jó számokat is – jegyezte meg Korányi G. Tamás, hozzátéve: ez a hangulat a következő napokban is folytatódni fog, és már az európai tőzsdéken is érzékelhető.

4iG

Hazai vizekre evezve, a szakértő a 4iG tőkeemeléséről elmondta: az informatikai és egyre inkább távközlési cég pár hónappal korábban jelentette be, hogy megvásárolja Digit, illetve hogy a Nyugat-Balkánon, Albániában, Montenegróban és Macedóniában kíván terjeszkedni. Továbbá, hogy a megvásárolt Telekom-portfólióját az Antenna Hungáriába kívánja helyezni, mely eddig száz százalékban állami tulajdonú cég volt. A hatalmas portfólió apportálása révén viszont így a 4iG-hez kerül a részvények többsége.

A fenti folyamatok ugyanakkor hatalmas tőkét igényelnek – folytatta a tőzsdei szakértő –, aminek részeként a Rheinmetall AG részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12 százalékos tulajdont szerez 4iG-ben. A német nagyvállalat emellett részt vesz egy összesen 125 milliárd forint értékű, több lépésben megvalósuló zártkörű tőkeemelésben is. Az alaptőkeemelés 670 forint kibocsátási értékű 4iG-részvények forgalomba hozatalával valósul meg.

Az eddigi 100 millió darab részvény további 185 millió darabbal fog növekedni, miközben Jászai Gellért megőrzi 50,1 százalékos többségi tulajdonát a 4iG-ben, 25,1 százalék lesz a német hadiipari cégé, és 8 százalék a lisszaboni alapé, míg a közkézhányad egyelőre lecsökken. Korányi G. Tamás szerint a jó hír, hogy Jászai Gellért mellett az új részvényesek vállalták, hogy egy évig nem adnak el a részvényeikből, tehát ez az ára annak, hogy a 830-as piaci szinthez képest olcsóbban emelnek tőkét. A hírre a 4iG-papírok szerdán 4, csütörtökön pedig további 1 százalékot erősödtek.

A szakértő meglátása szerint a német hadiipari befektető megjelenése előrevetíti, hogy a 4iG lehet a Nagykanizsára tervezett magyar harcjárműgyár – aminek a Rheinmetall a fő partnere – informatikai beszállítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×