eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Camera : OLYMPUS OM-D E-M1 MKⅡ DIGITAL CAMERA
Nyitókép: Takosan/Getty Images

Hidrogén, hibrid meghajtás és bioüzemanyag: így lehet zöldebb a repülés jövője

Vajon mikor ülhetünk majd úgy repülőgépre, hogy utunk környezetre tett hatása miatt tiszta maradhasson a lelkiismeretünk?

A globális szén-dioxid-kibocsátás 2,8 százalékáért a repülés felel. A CNN cikke szerint sok légitársaság tett már esküt a karbonsemleges repülés jövőjének megalkotására, és ha még csak rövid távra is, de már elkészültek az első elektromos repülőgépek is.

Egyértelműen az iparág egyik legfontosabb célja a kibocsátás drasztikus csökkentése, illetve teljes eltörlése, a feladat pedig nem kicsi: becslések szerint 2050-re évi 10 milliárd utast kell évente kiszolgálnia az ágazatnak. A mai kibocsátási sztenderdekkel számolva ez három évtized alatt 21,1 gigatonna szén-dioxid keletkezésével jár.

A helyzet egyik megoldási lehetősége szerint az üzemanyag 65 százalékát fenntartható típusúval váltják ki, ezen felül az új meghajtási technológiák alkalmazása 13, a hatékonyság javítása pedig 3 százalékot tud a helyzeten javítani. A fennmaradó karbonkibocsátást meg kell váltaniuk valamiképp a légitársaságoknak.

Fenntartható üzemanyagok

Komoly fejlesztések zajlanak a területen, a British Airways anyacégének szándéka, hogy 2030-ra az üzemanyagok 10 százaléka fenntartható legyen. Az Etihad Airways a Khalifa Egyetemmel és a Boeinggel közösen dolgozott ki bioüzemanyagot, melyet jövőre a Heathrow-n már lehet tankolni. 5-10 rövid távú repülésre való mennyiséget tárolnak majd Londonban.

A fenntartható repülőgép-üzemanyag akár 80 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a fosszilis üzemanyag használatához képest.

Éppen ezért a 2050-es célok eléréséhez kulcsfontosságú a bevezetése. Van ugyanakkor hátulütője is: az ár. A fenntartható repülőgép-üzemanyag körülbelül háromszor annyiba kerül, mint fosszilis alapú társa, és kevés is áll belőle rendelkezésre. A koronavírus miatt dráguló repülésen túl a zöld repülés még drágább lesz, ezért is érkezik lassabban.

Megváltható kibocsátás

Amíg a kevésbé káros üzemanyag nem válik általánossá, a repülőre ülők megpróbálhatják enyhíteni utazásuk hatását kompenzációs rendszerekkel. Ezek a rendszerek a szén-dioxid-kibocsátást olyan projektek finanszírozásával kompenzálják, melyekben faültetéssel, szélerőművek létrehozásával vagy metánmegkötéssel csökkenthető az ember negatív hatása környezetére.

Több légitársaság is működtet saját hasonló programot: az ellentételezés társadalmi előnyökkel jár és segít mérsékelni a problémát, de valójában nem csökkenti a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

Alternatív technológiák

Míg a bioüzemanyag várhatóan a légi közlekedés zöld forradalmának főszereplője lesz, az alternatív technológiák fejlődése is gyors ütemben halad, különösen az 1000 mérföld alatti hatótávolságú repülések piacán.

Európa legnagyobb repülőgépgyártója, az Airbus a hidrogénre fogad. A cég tavaly nagy feltűnést keltő fordulat során a kis elektromos repülőgépek fejlesztése helyett az új, a hidrogénben rejlő lehetőségeket feltáró kezdeményezésekre váltott:

ZEROe név alatt hidrogénhajtású, zéró emissziójú utasszállító koncepciók hármasát mutatta be,

amelyek 2035-re állhatnak szolgálatba.

A hidrogén széles körű elterjedése előtt azonban még számos akadály áll. A repülőterek nem rendelkeznek például a tároláshoz és a felhasználáshoz szükséges infrastruktúrával. Egy kalifoniai startup, a Universal Hydrogen ezt moduláris kapszulákban, egyenesen a repülőgépre szállítással kívánja megoldani, valamint átalakítókészleteivel a meglevő gépek is átállíthatók hidrogénhajtásúra.

Az Ampaire Inc., egy másik kaliforniai cég, 9-19 üléses gépeket alakít hibrid hajtásúvá. Több tízezer gép van a világon, amelyen meg lehetne ezt lépni, átalakítva a rövid távú repülés világát.

A legjobb hatékonyság

Már sorozatgyártásban is elérhető teljes mértékben elektromos repülőgép, amelynek teherszállító változata is létezik. A washingtoni székhelyű Eviation Aircraft kilencszemélyes, teljesen elektromos Alice repülőgépe nem termel szén-dioxidot. A 440 mérföldes hatótávolságú repülőgépet rövidebb, úgynevezett ráhordó útvonalakra szánják, és teherszállító változatban is kapható – a DHL Express 12 darabot rendelt belőle 2024-re.

A brit székhelyű Faradair Aerospace 18 fő szállítására képes repülőgépe öt tonna hasznos teherrel 1850 kilométeres hatótávval rendelkezik, könnyű kompozit anyagból épül. A cél, hogy bármilyen üzemanyaggal is tankolják, a lehető leghatékonyabban tudja azt felhasználni a gép felépítése révén. Nem lesz szükséges nagy mértékben átalakítani a járművet egy esetleges üzemanyag-váltási folyamat miatt, ezzel élettartama nagy mértékben növelhető sok társához képest. Legjobb esetben 2024-ben szállhat fel majd az első ilyen gép, a kereskedelmi repülésbe pedig 2027-ben tudják bevonni.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×