eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A felújítás végéhez közeledik a korábbi Magyar Posta Székháza vagy Postapalota, amely Buda egyik jellegzetes szecessziós épülete és Sándy Gyula tervei alapján épület 1926-ban, a a Krisztina körúton. Az új elnevezésű Buda Palota 2018-tól a Magyar Nemzeti Bank tulajdona. Elkészülte után többek között az MNB irodáinak, a Magyar Pénzmúzeumnak és a tetején egy kilátónak ad otthont. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Új múzeum nyílik Budapesten

Ez lesz a hazai pénzügyi témájú köznevelés fellegvára.

Március közepén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont a műemléki védettségű egykori Postapalotában; az épület belső felújítása során restaurálták a lépcsőházak különleges kidolgozású korlátait, a kovácsoltvas kilincsekkel díszített tölgyfa kapukat, és sikerült működő állapotban megőrizni a palotában működő páternosztert is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az év végén is fokozott ütemben zajlik a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum, azaz a Széll Kálmán téren álló volt Postapalotában helyet kapó, Európában mind technológiai, mind muzeológiai szempontból párját ritkító Pénzmúzeum belső tereinek kiépítése.

A Pénzmúzeum létrehozásával a pénzhasználattal kapcsolatos történeti és gyakorlati tudás átadásának központját, a hazai pénzügyi témájú köznevelés fellegvárát kívánja kialakítani a Magyar Nemzeti Bank. A jövőbe mutató, ambiciózus tervek megvalósításához nemcsak egy korszerű, a látogatók interaktív bevonására épülő muzeológiai koncepcióra volt szükség, de a kiállításnak helyet adó fizikai térnek is különleges szempontoknak kellett megfelelnie.

A volt Postapalota műemléki védettséget élvező épülete az elmúlt években teljes felújításon esett át. A kivitelezők külön restaurációs tervet dolgoztak ki a homlokzati díszítőelemek helyreállítására, valamint az asztalos, a kőműves és a kovácsoltvas munkákra.

A műemlékvédelmi helyreállítást követően, jelenleg is nagy lépésekkel halad a Pénzmúzeum kiállító- és élményterének kivitelezése, mely különböző különleges technológiai és belsőépítészeti megoldásokat sorakoztat fel. A legkorszerűbb digitális muzeológiai eszközök és élményelemek telepítése mellett a múzeumnak biztonsági szempontból is rendkívül magas elvárásoknak kell megfelelnie, hiszen itt található az MNB nagyértékű érmegyűjteménye, és egy igazi aranyrúd is - olvasható az összegzésben.

A közlemény szerint a kiállítás kezdetén a látogatók egy vitrinben elhelyezett, vékonyra kihúzott aranyszálra figyelhetnek fel, mely a vitrinből kilépve, a padlón fénycsíkként mutatja a kiállítás bejárási útvonalát. A Pénzmúzeum fontos eleme az Aranybánya elnevezésű interaktív tudásállomás és közösségi tér, amely előzetes regisztráció nélkül is látogatható. Az érdeklődőknek a múzeumban lehetőségük nyílik arra is, hogy saját kezükbe vegyenek és megemeljenek egy valódi aranyrudat.

A 2022. március 15-én megnyíló Pénzmúzeumról bővebb információk a múzeum honlapján és Facebook-oldalán találhatók - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×