eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő utasok a budapesti Farkasréti temető előtti villamosmegállóban a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2020. október 31-én. Halottak napján, és annak hétvégéjén is kiemelten fontos a fertőzések megelőzésére szolgáló szabályok betartása - hívta fel a figyelmet pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az operatív törzs mindenkit arra kért, hogy aki tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, a járművön és a várakozóhelyen is viseljen maszkot.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Sokkal borúsabbnak látjuk most a helyzetünket, mint októberben

Félünk a munkanélküliségtől és magas inflációra számítunk. A lakosság saját pénzügyi helyzetének megítélése nagyot romlott. Viszont az üzleti szféra jellemzően optimistább, mint egy hónapja volt.

Novemberben kissé csökkent a GKI konjunktúraindexe: a vállalkozások optimizmusa ugyan 2,5 éves csúcsra nőtt, a fogyasztói várakozások azonban jelentősen romlottak – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint a GKI konjunktúraindex értéke az előző havi 2,5 pontról 0,2 pontra süllyedt. Az üzleti bizalmi index értéke 9,1 pontra nőtt az októberi 8,7 pontról, a fogyasztói bizalmi index az októberben mért mínusz 15,2 pontról mínusz 25,1 pontra zuhant.

Az üzleti szférában novemberben a szolgáltatások kivételével minden ágazatban kissé optimistábbak lettek a vállalkozások, főleg a kereskedelemben. Az ipari bizalmi index novemberi, szerény emelkedése a termelési kilátásokról és a készletekről alkotott vélemény jelentős javulásának volt köszönhető. A rendelésállományról, valamint az elmúlt időszak termeléséről alkotott vélemény viszont romlott. A beruházási szándék élénkült.

Az építőipari bizalmi index novemberben hibahatáron belül emelkedett, ezen belül a magasépítő cégek kilátásai tovább javultak, a mélyépítőké viszont romlottak. A legfontosabb növekedési korlát továbbra is a munkaerőhiány, de az anyag- és kapacitáshiány is széles körben okoz gondokat.

A kereskedelmi bizalmi index értéke kéthavi csökkenést, majd kéthavi növekedést követően novemberben gyorsuló ütemben emelkedett tovább, első ízben haladta meg a járvány előtti szintjét. Az eladási pozíció, a készletek és különösen a várható rendelések megítélése jelentősen javult.

A szolgáltatói bizalmi index novemberben kissé csökkent. Mind az általános üzletmenet, mind az előző és a következő időszak forgalmának megítélése romlott.

Közölték,

a foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével minden ágazatban gyengült, különösen az iparban.

Azonban így is minden ágazatban érezhetően több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég.

Ugyanakkor megjegyezték, a lakosság munkanélküliségtől való félelme nagyon jelentősen erősödött. Az áremelési törekvés minden ágazatban markánsan erősödött, most legkevésbé a kereskedelemben, de itt a cégek csaknem 60 százaléka így is áremelésre készül. Megugrott a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság jövőjének megítélése novemberben az építőiparban látványosan, a kereskedelemben kissé javult, az ipari és a szolgáltató cégek körében viszont drámaian romlott, utóbbiak között már több a romlásra, mint javulásra számító cég. Ezen a téren a fogyasztók pesszimizmusa is markánsan erősödött.

A GKI fogyasztói bizalmi index novemberben a hónapok óta tartó hullámzás után jelentősen, idei áprilisi szintjére esett, ami jóval elmarad válság előtti értékétől. A lakosság saját pénzügyi helyzetét – melyet októberben már a válság előttivel azonosnak érzett – novemberben ennél rosszabbnak vélte. Féléves javulás után kedvezőtlenebb lett a saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése is.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×