eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
A device with a valve which can be turned on or off to control the flow of a liquid from a pipe. The faucet body is usually made of brass, though die-cast zinc and chrome-plated plastic are also used.
Nyitókép: WIN-Initiative/Neleman/Getty Images

Évek kérdése, és egy több százmilliárdos probléma zúdulhat a nyakunkba

A hazai ívóvízhálózat egészét meg kellene újítani a hétvégén létrejött Víz Koalíció szerint. A vezetékek döntő többsége ugyanis korszerűtlen és elöregedett, emiatt pedig rendszeresek a csőtörések. A teljes munka több száz milliárd forintba kerülne.

Magyarországon az ivóvízhálózat 86 százaléka kockázatosnak minősül a – 10 civilszervezet és 5 szakszervezet által – szombaton létrehozott Víz Koalíció szerint. A résztvevő szervezetek úgy vélik, a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, és egyes településeken már komoly kihívást jelent az egészséges ivóvízhez jutás.

Pauló Csilla, az Eleven Vecsés nevű civil szervezet aktivistája az InfoRádiónak azt mondta, a fő probléma, hogy az elöregedett, jellemzően 50-60 éves azbesztcsövek egyre sűrűbben törnek el, cseréjük pedig akár napokat is igénybe vehet. A szombati rendezvényen kiállításra kerültek kiszerelt, elkorrodálódott vezetékek, többek döbbenetére azokon nemrég még ivóvíz folyt – tette hozzá Pauló Csilla.

Arra is kitért, hogy a teljes vezetékhálózat cseréje rengeteg pénzt kívánna, az összeget a konferencia egyik szakmai részvevője mintegy 300 milliárd forintra tette. „Nyilván ez nem jöhet létre azonnal, de kis lépésenként el kell kezdeni, mert – szintén elhangzott – nagyjából 10 éven belül a nyakunkba fog szakadni ez a probléma” – fogalmazott.

A Víz Koalíció petíciót indított a vízvezeték-hálózat cseréje érdekében, amiben javaslatokat fogalmaztak meg a források biztosítására is. Ilyen például a közművezeték-adó fejlesztési tartalékba helyezése, vagy változatlan fogyasztói díjak mellett az áfa csökkentése, hiszen a különbözet már egy tartalékot, egy lélegzetvételnyi szünetet jelenthetne a vízközmű-szolgáltatók részére – magyarázta Pauló Csilla.

A civil aktivista az InfoRádinak azt mondta, a forráshiány mellett a szektor másik problémája a szakemberhiány, ami szintén egyre nagyobb veszélyt jelent a szolgáltatás biztosítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 10:35
×
×
×
×