eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Meghozta várt döntését a Fed

Még novemberben megkezdi a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának fokozatos kivezetését az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed).

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) szerdán véget ért kétnapos ülésén - a piaci várakozásokkal összhangban - úgy döntött, hogy nettó eszközvásárlásainak havi keretösszegét a kincstárjegyek esetében 10 milliárd dollárral, a jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében pedig 5 milliárd dollárral csökkenti.

Kincstárjegyeket eddig havi legalább 80 milliárd dollár, jelzálog-fedezetű értékpapírokat pedig 40 milliárd dollár értékben vásárolt a Fed. Ez a keretösszeg novemberben 70, illetve 35 milliárd dollárra, decemberben pedig 60, illetve 30 milliárd dollárra csökken.

A bizottság úgy látja, hogy valószínűleg a következő hónapokban is hasonló mértékben csökkenti a nettó eszközvásárlások keretösszegét, de kész módosítani a vásárlások ütemét, ha a gazdasági kilátások változása ezt indokolja. Ha nem változik a menetrend, a havi 15 milliárd dolláros csökkentéssel a jövő év őszére kifut a program.

A bizottság ugyanakkor

nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon,

azt a tavaly március 15. óta érvényes, 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta, ugyancsak összhangban a piaci várakozásokkal.

Közleményében döntéseit azzal indokolta a bizottság, hogy a gazdaság tavaly december óta jelentősen előrelépett a Fed foglalkoztatási és inflációs céljainak irányába. Az oltási kampánynak és az erős támogatásnak köszönhetően a gazdasági és a foglalkoztatottsági mutatók tovább erősödtek, a járvány által leginkább sújtott szektorok teljesítménye javult az utóbbi hónapokban, bár a fertőzöttek számának nyáron tapasztalt emelkedése lassította a fellendülést.

Megismételte, hogy az infláció magas, de

jórészt várhatóan átmenetinek bizonyuló tényezők hatására.

A kereslet és kínálat egyensúlyának a járványhoz köthető felborulása, valamint a gazdaság újraindítása hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen emelkedtek az árak egyes ágazatokban - mutatott rá a bizottság, amely úgy ítéli meg, hogy összességében a pénzügyi feltételek továbbra is kedvezőek, részben a gazdaságot támogató szakpolitikai intézkedéseknek, valamint az amerikai háztartások és vállalkozások gördülékeny hitelezésének köszönhetően.

A FOMC arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság pályája továbbra is a járvány alakulásától függ. Egy eredményes oltási kampány és a kínálati korlátok enyhülése várhatóan támogatni fogja a gazdaság és a foglalkoztatottság további növekedését, valamint az infláció csökkenését. A gazdasági kilátásokat érintő kockázatok azonban továbbra is fennállnak.

A nyíltpiaci bizottság jelezte, hogy a teljes foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél eléréséig fenntartja az alkalmazkodó monetáris politikai irányvonalat.

Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatóján egyebek között arról beszélt, hogy

még nem jött el a kamatemelés ideje, mert annak előfeltétele a teljes foglalkoztatottság elérése. Megítélésük szerint a jövő év közepére javulhat annyit a munkaerőpiaci helyzet,

hogy úgy ítéljék meg, elérték ezt a célt. Ez kulcsfontosságú akadály, a Fed csak a teljes foglalkoztatottság elérése után veszi fontolóra a kamatemelést.

Elmondta azt is , hogy nem látnak olyan "aggasztó növekedést" a munkavállalói bérekben, amely növelné az ár-bér spirál jelenség kialakulásának kockázatát, ami pedig arra kényszerítené a Fedet, hogy a vártnál hamarabb cselekedjen az infláció megfékezésének érdekében. Elismerte, hogy a pénzromlás üteme jelentősen meghaladja az inflációs célt, és az erős infláció a korábban vártnál tovább fog tartani, de ezzel együtt is biztos abban, hogy átmeneti tényezők állnak e jelenség mögött, hosszú távon az infláció visszatér a 2 százalékos cél felé.

A világjárvány lecsengésével az ellátási lánc zavarai megszűnnek és a foglalkoztatottság növekedése gyorsulni fog - vélte Powell. Hozzátette, hogy ha mindez megtörténik, az infláció is csökkenni fog a jelenlegi magas szintről. Ennek időpontja azonban nagyon bizonytalan.

Powell kijelentéseinek és a Fed döntéseinek hatására a dollár gyengült a főbb devizákkal szemben, az irányadó New York-i tőzsdeindexek pedig határozott emelkedésre váltottak. A Dow Jones ipari átlag 0,31 százalékos, az S&P 500-as index 0,61 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig már 1,06 százalékos pluszban állt zárás előtt tíz perccel.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×