eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mennyi moratóriumos hitelt kezdtek ismét törleszteni

Főként a személyi hitelesek léptek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2020 decembere és idén május között 184 ezer lakossági hitelszerződést léptettek ki az ügyfelek a törlesztési moratóriumból, és kezdték el fizetni ismét a havi törlesztőrészletet bankjuknak.

Ezen belül 42 ezer lakáshitel és 64 ezer személyi hitel vált ismét törlesztővé.

A vállalati hitelek közül 20 ezernél kezdték meg ismételten a szerződő felek tartozásuk teljesítését.

Tavaly év végén még a fizetési stopra jogosult lakossági hitelek 54 százaléka volt a moratórium védőhálója alatt.

Idén májusra ez az arány már 49, júniusra pedig 48 százalékra csökkent.

A moratóriumos hitelállomány volumenében májusig 5-5 százalékponttal apadtak a lakáshitelek és a vállalati hitelek tavaly decemberhez képest. A személyi kölcsönöknél 4 százalékpontos volt a mérséklődés, noha ezek kamata és így a moratórium alatt a hitel tőkeösszegére rakódó és az ügyfelet terhelő kamatköltsége is magasabb a jelzáloghitelekénél.

A moratóriumos hitelszerződések száma folyamatosan, egyenletesen csökken. Az MNB szerint ennek oka, hogy a fizetőképes ügyfelek a járvány hatásának, illetve a gazdasági bizonytalanság enyhülésével elhagyták a moratórium védőhálóját.

Figyelmeztet a jegybank:

saját anyagi érdekük miatt is fontos, hogy a fizetési stopban jelenleg részt vevő adósok többsége mielőbb újból megkezdje hitele törlesztését,

és a moratórium hosszabbításával csak azok éljenek, akik valóban rászorulnak erre a védőhálóra. A hosszabbítás a kockázatok emelkedésével párhuzamosan a hitelintézeti értékvesztések megugrásához is vezethet. A bankok hitelezési kapacitásának ebből eredő esetleges szűkülése pedig a járványból való kilábalás ütemét is lassíthatja - olvasható az MNB közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×